Dag 3    11 mars 2007

Efter en stadig frukost samlades vi vid bussen för ett besök vid Cloisonnétillverkning. Tjejerna där var otroligt skickliga att hantera de tunna trådarna som skulle klistras och formas till ett mönster på de olika föremålen. Sedan fyllde man i med olika färger.
Guiden tyckte sedan att vi kunde gå in i en liten kiosk där de hade saker till försäljning. Det var en stor kiosk må jag säga, med massor av de vackraste saker. Ett armband tyckte jag var i ett lämpligt prisläge.

1138cloissonet.jpg (19026 byte)
Här klistras de tunna trådarna på fatet
1142cloiss.jpg (34701 byte) 
Målning

En bit utanför staden ligger Minggravarna. 13 av Mingdynastins kejsare har sin gravplats här. De två första ligger begravda utanför dåvarande huvudstaden Nanking och den sista, den olycklige monarken, som hängde sig i Mö-shan, på en annan plats utanför Peking, enligt Alexis. Oerhört imponerade att gå uppför Andevägen med dessa stora statyer gjorda i marmor eller sandsten. 

Lite kuriosa med Alexis Kyulenstjernas åsikter om sköldpaddan i Mingtornet del 1 sid sid 371 

......"Bortom den röda porten följer ett likaledes rödt torn, hvars undre våning består av en öppen hall, i hvilken en stentafla hvilande på en kolossal sköldpadda är rest. Denna sköldpadda är beundransvärd egentligen genom sin storlek. Om den tillstaddes en människa att se sådant vidunder lefvande kräla omkring på jorden, skulle hon fly, slagen av skräck, till världens yttersta kanter. På mig har djuret, ehuru stendödt, gjort mer intryck än kejsar Kien-longs på stentaflor ingraverade poem, som emellertid i sin mån bär vittne om hvilken mångsidig man denne mandschu-dynastiens störste härskare var."

Läs mer från Alexis besök i Shih-san-ling 1899.......

1153mingtorn.jpg (86922 byte)
Mingtornet med sköldpaddan.
Början på Andevägen
1156skoldp.jpg (16651 byte)
Den skräckinjagande sköldpaddan
1161andev.jpg (53135 byte)
Andevägen
1169ming.jpg (32839 byte)
Changlings minneshall


Efter lunch på den stora restaurangen Dayi, som hade ett stort annex för shopping, fortsatte färden till Den långa muren som den har kallats i Kina. Strålande väder med fri sikt och härlig blå himmel, så vi hade en otrolig tur. Kom ända fram med bussen, och jag som hade oroat mig så för att det var långt att gå innan man kom fram till muren. Den första högsta toppen nådde jag och tyckte det var en bravad. Jag hade läst på Internet att det var så höga trappor men de fanns nog åt andra hållet. Den är ju otroligt imponerande, men kanske man skulle återkomma och få vandra ensam där uppe för att få den riktigt häftiga upplevelsen. En bok för 100 yan fick vi köpa med ett foto på hela gruppen och massor av vackra bilder på muren. Visst är kineserna köpmän med uppfinningsrikedom!! 

1199mur2.jpg (64458 byte) 1192mur3.jpg (27263 byte)

1205mur1.jpg (26593 byte)

Läs hur Alexis upplevde muren för 100 år sedan........

 1243trafik.jpg (19451 byte)
Bilder tagna från bussen. Här var det mycket stopptid för fotografering minsann.  

Det bruna huset kan vara ett bibliotek.

1245grahus.jpg (23408 byte)


Skönt att bara gå till bords när vi kom hem och sedan få slappna av på rummet och skriva lite dagbok efter ännu en fullspäckad dag.


 

Collage av missad shopping. En hatt skulle jag ju absolut ha med mig hem, men den blev kvar där vid muren!!! Ett läckert paraply hade jag också velat använda för att leka förnäm liten dam!!!

Föregående dag          Nästa dag

Sonjas första sida