Dag 2    10 mars 2007

"Peking städernas stad"

Jag citerar boken "Bland Kineser och Mongoler Resor av Alexis Kuylenstjerna" som gjorde en resa genom Kina för nästan exakt 108 år sedan. Jag kommer att återkomma med citat från hans intressanta dagboksanteckningar. Han var en globetrotter som inte hade någon svensktalande guide och ingen bekväm buss till förfogande och sannerligen gjorde en mer omtumlande resa än vi. Sedan finns det så mycket information redan på Internet så jag kommer inte att beskriva ingående de olika platserna vi besöker.

Landar  i Peking med en liten försening. Här möter vi våra guider som ska ledsaga oss här i Kina. Eftersom vi inte får checka in på hotellet åker vi bara dit och lämnar in våra väskor. 

Lunchen intar vi på en restaurang som ägs av daofolket och som är ett minoritetsfolk i Kina. Helt betagen av atmosfären bänkar man sig till den första måltiden i Peking. På den klassiska glasskivan serverar flickorna den ena rätten efter den andra. Spännande att pröva på alla delikatesser. Pinnar försökte jag använda för det ska nämligen stimulera nervsystemet. Jag testade nog min skicklighet tillräckligt för jag mådde jättebra hela tiden i Kina.  

Sedan åker vi buss direkt till Himmelens Tempel. Området är så stort och imponerande och om man gått här ensam kanske man fått några vibbar om att området var lite heligt. Det var här som kejsaren offrade för god skörd.
Beskrivning från Alexis Kuylenstjernas bok: 

"Två gånger årligen, nämligen vid vintersolståndet och sommarsolståndet beger sig bogdochan hit för att offra åt himmelen. Två dagar förut sändas offergåfvorna och en av elefanter dragen vagn till templet, hvarefter kejsaren själf dagen därpå följer i stor procession, sittande i en med gult siden klädd öppen bärstol, buren av trettiotvå män, företrädd av musikkårer och beledsagad af ett ofantligt följe af hofvets dignitärer, prinsar af blodet och furstar till häst, iklädda lysande stadsdräkter. Efter ankomsten till templet offrar kejsaren åt himmelen och åt sina företrädare, hvarefter han bestiger elefantvagnen för att åka till afhållsamhetens palats. Där stannar han öfver natten, vakande, fastande och bedjande, samt går sju kvart före soluppgången iklädd offerkläder till himmelens altare, på hvars mellersta terrass ett gult sidentält är uppslaget. Musiken spelar, kejsaren bestiger altaret, knäböjer och offrar, kastar sig på sitt ansikte samt erbjuder himmelen sina gåfvor. Då offerceremonierna äro avslutade återvänder kejsaren vid solens uppgång i stor procession till staden, omgifven av det kejserliga lifgardet till häst."                      

bonehall.jpg (34150 byte)
Hallen för bedjan om goda skördar
1062ettak.jpg (86544 byte)
1069hall.jpg (45551 byte)
Inne i hallen
1095maladgang.jpg (111789 byte)
Pelargång i parken där kineserna samlas för att sjunga i kör, dansa, spela olika spel eller bara ha trevligt

Bussfärd igen till Himmelska fridens torg. Blåsigt och kallt, och den första dagen var inte en skön början, men jag rusade runt och tog kort på flera byggnader  och monument bl a Nationalförsamlingen som inrymmer en kongressal för 10.000 personer, Maos mausoleum, granitmonumentet som restes 1952 till minne över folkets hjältar. Orkade inte springa fram till Mao och hälsa på honom närmare än så här. 

mao1113.jpg (66539 byte)
Himmelska Fridens Torg med Maos porträtt på Tianmenporten  
1107maus.jpg (69780 byte)
Maos mausoleum
1104museum.jpg (36258 byte)
Historiska Museet
1105national.jpg (16365 byte)
Nationalförsamlingens byggnad med minnespelaren framför

Sedan tar vi bussen hem och får vårt bagage. Nu är vi lediga 2 timmar. Packar upp och kodar in vårt kassaskåp där vi förvarar våra pengar och andra värdehandlingar.

Välkomstmiddag på kvällen i hotellets restaurang. Här serveras också maten på en glasskiva som snurrar runt. Men se upp så att ingenting är i vägen! God mat även här. 

Mätt och belåten går man upp och testar sängen ....jo den är helt okey....men kudden....vad innehåller den.....hårda risgryn kanske....men vi är trötta och går till sängs kl 9....  I KINA !!!! .....helt otroligt...

 

      

Collage från målningar vid Himmelens Tempel

Föregående dag        Nästa dag

Sonjas första sida