Dag 1    9 mars 2007 

Här står jag och väntar på bussen och har lite resfeber och funderar om jag har allt med mig. Pass, pengar, försäkringspapper ligger i alla fall i tryggt förvar i väskan på magen. Kläder är det väl inte så noga med, det kan man ju köpa billigt i Kina. Hoppas jag får vara frisk och inte får den där besvärliga influensan. Det var länge sen jag tittade på otäcka flygplanskrascher på Discovery så flygrädslan har jag kommit över också. Ja det är klart att det här ska gå bra!! 

Kina är ett land med mycket historia och jag har förberett mig lite genom att läsa en del böcker om landet i vinter. Tittade också mycket på Internet och läste om de platser vi skulle besöka. Ja, nu är jag redo för Kina, det stora landet i öster!

Tog bussen kl 9.43 från Söderhamn. Spännande att man ska ut på en långresa och ända till Kina och få gå på Kinesiska muren.
Samling vid bussen som gick till Arlanda kl 12. Skönt att man äntligen sitter här och får bli omhändertagen i tio dagar. Tittar lite i DN och kollar in världsläget för nu kopplar vi av från den övriga världen ett tag. Kommer till Arlanda kl ?. Här börjar proceduren innan vi kommer på planet.
1. Visar pass och biljett och checkar in väskan
2. Går igenom säkerhetskontrollen där vi tar av oss jackorna och visar plastpåsen med vätskor och krämer och dylikt.
3. Lämnar vårt handbagage som blir röntgat. Visar vad vi har i plastpåsen. En del personer blir kontrollerade och står med armarna i vädret. Allt gick bra i alla fall för mig.
Nu smakar det bra med kaffe och en macka. En liten visky i baren är ju ett måste innan avfärd. När kineserna är redo att släppa in oss i planet är det dags att visa pass återigen och boardingcard. Skönt att äntligen vara på planet även om allt gick smidigt så står man där med nerverna på spänn.


Planet skulle gå 17.50 men vi kommer inte iväg  förrän ca 18.30. Middag serverades ca 19.30. ris, biff och grönsaker. Kaffe, choklad och muffins. Försökte slumra lite mellan kl 11 och kl 01. En film med Helen Mirren kan vi följa med kinesisk text. Svensk tid kl 1 på natten får vi frukost som består av en ost- och skinkmacka, fruktskivor, yoghurt och mintkaka till kaffet. Aldrig smakar det så bra med mat som att äta i flygplan.

1038berg.jpg (18125 byte) Vi är snart framme och närmar oss Peking med bergen inhöljd i rosa skimmer.
Det var så vackert och den härligt förväntansfulla känslan övertog min kropp och själ.


Sonjas första sida          Nästa dag