Torsdag 27 juni 2002

Strax efter kl 11 åkte vi idag till samebyn Fatmomakke, som tillkom i slutet av 1700-talet. Här samlades samerna och nybyggarna vid de stora helgerna. Flera kåtor och byggnader är samlade här vid Kultsjöns strand med fjällen i bakgrunden. Vi besökte kyrkan och Frälsningsarméns lappkåta (Lapplisas kapell). Ett intressant och vackert kulturrum finns här med hela samebyns historia dokumenterad. Jag handlade renskinn, tofflor och del annat i en affär där vi parkerade bilen. En god röding som intog vi på Näslunds Cafe smakade bra innan vi for vidare. 

Mätta och belåtna åkte vi tillbaka en bit och svängde sedan in mot sjön Ransaren dit min man åkte på fiskeresor på 60- och 70 talet. Här stannade vi och fikade. Njöt av lugnet där vi gick och plockade vackra stenar och vattenslipade träbitar. Visst blev det lite problem med att stuva in allt i bilen och än fanns ju inga resväskor där! En kraftig regnskur kom på hemvägen, men solen sken när vi kom hem. 

Efter middagen skulle vi ju äntligen ut och fiska vid bryggan. Köpte fiskekort och klädde på oss regnkläder för visst såg det lite hotande ut på himlen. Morfar och Oskar hade ett varsitt spö, men fiskelyckan ville inte infinna sig. Nu kom regnet också så vi fick skynda oss in. Ja inte ska man spara till sista kvällen med att fiska, för nu fick vi ju ingen fler chans.  

 
saxnas23.jpg (61708 byte) saxnas24.jpg (37544 byte)
saxnas15.jpg (20779 byte) saxnas13.jpg (25887 byte)
saxnas16.jpg (22667 byte)
Regntunga skyar över Kultsjön i Saxnäs kvällen innan vi åkte därifrån

 

                                         Nästa dag