Onsdag 23 maj 2007

Idag gick utflykten 8.15 till mitt älskade Aix en Provence. Här har jag bott båda gångerna förut när jag har varit här nere. Jag hoppades att få se Cours Mirabeau med platanerna ihopväxta. 

Naturen är så skön efter vägen hit. Fruktodlingar, olivlundar, vinodlingar, talldungar, cypresser, fårbeten, vallmoängar, ginsthäckar efter vägkanterna. När vi närmar oss Aix ser vi berget St Victoire, Cezanne´s favoritmotiv. Så vackert allting är!

Väl framme i Aix 9.30 stannar vi vid La Rotonde. Vi går upp mot Cours Mirabeau och till min besvikelse får jag inte nu heller se platanerna ihopväxta. Första gången 1999 när jag såg gatan var de så frodiga men andra gången var de nyklippta. Vi går lite runt i staden och guiden berättar om Aix och dess historia. Intressant! Sedan får vi gå på egen hand tills lunch serveras på Le Patacrépe kl 11.30. Nu går vi upp till kyrkan i de gamla kvarteren och köper en capuccini och sitter och tittar på folklivet en stund. Shoppingen lockar och jag ser en affär med fin konst och märker att det är Castellanis målningar de säljer. Jag har en av hans färgglada akvareller som skrivbordunderlägg och måste naturligtvis köpa en reproduktion, men väljer ett lite mer diskret bergsmotiv. Keramikaffärer får vi aldrig nog av och här hittar jag en vacker skål. 

222.jpg (34061 byte)
Vilken färgupplevelse på marknaden i Aix!
228.jpg (19995 byte)
La Rotonde, den berömda fontänen. 
215.jpg (45121 byte)
Klicka på bilden och se så vackra platanrötterna är!
226.jpg (28319 byte)
Restaurangen Le Patacrépe där vi naturligtvis blev serverade crépe

På Le Patacrépe serveras crépes med skinka svamp och ost. Efterrätt: Crépes glass och choklad. Mastigt och det är nog den enda gången jag måste spara mat på tallriken. 

Pustar ut i skuggan medan vi väntar på bussen som kommer kl 13.30 vid La Rotonde. Nu är det 30 gr. Jag som varken tål sol eller värme hur står jag ut med att springa omkring i en stad så här utan att tuppa av?

Nu går bussen via Route de Crêtes till Cassis där vi ska göra en båtresa. Jag har hört att Cassis ska vara så vackert och nu är jag här och håller verkligen med alla andra. Vi får verkligen se mycket av naturen och dess skiftningar på den här resan. Ett litet tåg tar oss ner till hamnen från bussen. 

245.jpg (34181 byte)
Utsikt ner mot hamnen i Cassis
256.jpg (25964 byte)
Se målningen uppe till vänster! Lite mer av dekorationer kunde vi väl ha i Sverige också utanför affärerna.
273.jpg (35416 byte) Mönstret i kalkstenklippan bildar ett vackert konstverk vid en calanque

Här får vi tid att upptäcka lite av den vackra staden innan båten tar oss ut 15.30 till tre calanques. Kalkklipporna har färger som bildar ett stort konstverk. En upplevelse som varar härliga 45 minuter. Sedan finns tid för en martini innan vi skulle gå till det lilla tåget som gick kl 17.00.

Laila och jag stannade i Mausanne för att promenera och se lite av den mysiga och lite sömniga byn. Här finns ett galleri med underbara målningar av Charles Bianciotto. Hade vi kunnat franska hade man ju frågat herrn som satt där om det var konstnären själv. Eftersom fransmän inte är så bra på engelska så är det lugnast att tiga. Lite aprikoser och körsbär köpte vi i en affär. Ett litet mysigt torg med vacker fontän hade de även här. Varför har inte vi så här mysiga torg? 

279.jpg (26397 byte)
Fontän i byn Mausanne och där bakom ligger torget under platankronorna. Åh, dessa mysiga torg. Var finns de i Sverige!
 289.jpg (22850 byte)
Nu hade den värsta hettan lagt sig och då var det skönt med en promenad från Mausanne i lugn och ro efter stadsturen. 

En härlig promenad hem som tog ca 15 min och inga vildsvin hörde eller såg vi. På en promenad i markerna hade någon sett ett och jag är säker på att jag hörde ett första kvällen när jag var ut en stund. Det var ett riktigt grymtande men kopplade inte till att det kunde vara ett vildsvin. 

I kväll fick vi ännu en delikat trerättersmiddag. Förrätt: Köttpaté. Huvudrätt: Kalvkött med grönsakspaté. Efterrätt: Tårta med söta bär. Gott!

En stunds trevlig samvaro även i kväll till 23 tiden.

Föregående dag   Nästa dag

Till Sonjas första sida