Måndag 21 maj 2007

Vaknade kl 5.30 igen efter en inte lika god natts sömn som förut. Avresan är bestämd till kl 7.20 efter en god frukost igen. Kl 9.15 passerar vi Lyon och då är det 20.4 gr. Vi åker förbi där floderna Rhone och Saône flyter ihop och följer sedan Rhonedalen. Nu börjar man ana att vi närmar oss Provence. Bergen börjar skifta i rosa toner och utsikten åt båda sidor är vidunderlig. Vallmon lyser röd efter vägkanterna och vi ser både vin- och fruktodlingar. 

81.jpg (14139 byte) Vallmon lyser röd på ängarna när vi närmar oss Provence.
Det är väl helt omöjligt för mig att få se lavendelfälten i blom, men nu fick jag i alla fall se vallmon. Blomman som jag gläds åt mest i mitt eget lilla land hemma.
78.jpg (69140 byte) Mellan 9.55 -10.25 får vi vår fikapaus. Kaffet smakade jättebra och särskilt idag. Här sitter vi vid en fin plantering. Varför är vi så dåliga på snygga välskötta planteringar i det offentliga rummet i Sverige?

Vi far vidare och börjar se kalkstensklipporna och massor av fruktodlingar. Far förbi Montelimar kl 11.15. Här kommer vi nära bergen med gröna buskage och cypressalléer.

Äntligen Provence och jag instämmer i guidens: Härligt, härligt.

Bara ordet Provence ger mig förnimmelser om dofterna, färgerna, tygerna, keramiken, konsten, historien, hela atmosfären.

Om man tänker på historien vad kan passa bättre än att få stanna i Avignon. Se gamla påvepalatset och gå ut på bron Pont Bezérét. Nu får jag äntligen ett kort där jag står på bron med mig hem.

89.jpg (31529 byte) 97.jpg (25902 byte)
Ja, nu står jag här på bron Pont Bezérét igen. Påvepalatset måste man väl ändå ha med här. Därinne var jag vid mitt förra besök och jag lovar att det kändes stort med mycket historia i väggarna.

Vi går ut på Avignons stora paradgata Rue de la République och sätter oss ned på en av dessa härliga uterestauranger och beställer en nicoisesallad och ett glas vin av lite nostalgiska skäl.

Mer vin vid vinprovning under palatsets källare gjorde att man blev ännu gladare över att vara i Provence igen. Här stannar vi till 15.30.

Efter ca en timme är vi vid hotellet Le Fabian des Baux vid Maussane där vi ska tillbringa fyra nätter. Vilken underbar plats att få stanna på, med Alpillerna inom synhåll. Jag har fantiserat mycket om att få hyra ett hus så här på landet och ha en cykel tillhands för att göra utfärder till byarna runtomkring. Nu hade vi lyxen att ha en buss tillhands. Vi välkomnas med en drink och sitter ute på den härliga gården.

109.jpg (88221 byte) En välkomstdrink på hotellets trevliga innergård.

Första utflykten går till bergsbyn Les Baux där vi bjuds på en aperitif i den ljumma kvällen. Bestämde mig förra gången jag var här att nästa gång jag kommer hit ska jag upp på platån vid slottsruinerna och nu ville jag absolut ta chansen. Nu var kl 18.30 och de skulle stänga 19.00. Vilken tur att det är öppet i alla fall!!  6E var det absolut värt! Utsikten var så härlig, och det kändes som en riktigt mysig plats. Har platsen lagt sig till ro efter alla århundraden sedan de mest bestialiska morden hände här tro? Ja, nu har jag i alla fall varit där, och jag rekommenderar verkligen att gå hit upp. Och hela Les Baux är fantastisk att besöka med alla härliga gränder. Den här gången var den härligt befriad från kommers också.

116.jpg (62807 byte)
Äntligen står jag här högst upp i bergsbyn Les Baux, med den vidunderliga utsikten. Vädret var det bästa tänkbara, med endast en ljummen fläkt som susar förbi. 
122.jpg (26540 byte)

Den här illustrationen som fanns uppe på platån ska mitt barnbarn beskriva en dag när han får tid eftersom han var expert på det här, sa han.  Hualigen!!

120.jpg (35218 byte)
Giljotinen?? 
128.jpg (21356 byte)
Vi såg en modig man som kravlade på alla fyra uppför trappan där det stod "DANGER", men jag vet inte på vilket sätt han kom ner!!!!
trappa.jpg (41851 byte)
Han hade i alla fall inte mycket att gå på däruppe!! 

Trappan vid krysset. 

117.jpg (23976 byte)
Vilka vyer!!

Jag var så nöjd med besöket, och kände mig riktigt salig när vi traskade till bussen. Men ajdå alla satt och väntade på oss. 

Kl 20 serveras middagen ute i den mysiga miljön. Förrätt: Paté och sallad. Huvudrätt: Kyckling potatis och tomater. Efterrätt: goda franska ostar. I kväll satt vi ute länge och njöt av den härliga Provenceluften.

Utdrag från reseskildring "En titt i Rhônedalen"  av M. Anholm publicerad i
Svenska Familj-journalen Svea
från 1892
Läs här om Avignon och Arles på 1800-talet

Föregående dag   Nästa dag

Till Sonjas första sida