Stora landet 2007-2017

Stora landet sommaren 2007

I stora landet har det också grävts en hel del, och stenarna som jag fick upp fixade jag till som trampstenar. Ibland fick jag hjälp av maken förstås, när man måste vara två och bygga upp med stenar föra att få upp en stor rackare. En del blommor tillkommer och andra dör ut, så visst har det hänt en del på blomfronten också. Det är inte lätt att placera blommor när man ska ta hänsyn till färg, blad, höjd, jordmån, skugga och sol. Jag är så tacksam om de bara vill komma upp och bli frodiga år efter år. 

Här har jag inga märkvärdiga växter utan rejäla gammaldags torpblommor. De första jag planterade här var riddarsporren och stormhatten från mitt barndomshem. För fem år sedan blev stormhatten full av svarta löss. Märkligt när jag då hade haft den utan en en enda lus i över 20 år. Sommaren 2005 klippte jag ner den helt och brände allt klippet. Nu är nog även blomman borta för alltid befarade jag. Men sommaren kom 2006 och några svaga stjälkar växte upp och förra sommaren hade den växt till sig ännu kraftigare och inte en enda lus har jag sett. Tydligen ett botemedel om inget annat hjälper.

Nävorna har blivit mina favoriter på senare år. De smälter så väl in i på skogstomten där midsommarblomster växer vilt. Egentligen tycker jag det vilda på vår tomt är lika vackert som landen, men beroendet av att gräva och skapa är stort. Och en härligare sysselsättning kan jag inte få. Örtväxter ska jag köpa flera av. Härligt att bara gå och stryka över dem och lägga handen under näsan och riktigt njuta av doften.    

Blommar köpta 2002-2007

År 2003 Lavendel Lavandula angustifolia "Munstead"
" Gentiana Gentiana septemfida
" Kungsmynta Origanum Vulgare `Compactum`
År 2004 Backtimjan Thymus serpyllum Purple Reauty
" Grönmynta Mentha spicata Crispa
År 2006 Spansk näva Geranium oxonianum Rose Clair
" Trädgårdsnäva Geranium Johnsson´s Blue
" Blodnäva Geranium Sanguineum Max Frei
" Kryddtimjan Thymus vulgaris Compactus
" Anisört Agastache Blue Fortune


   



Klicka på bilderna för att se dem större.

slpan.jpg
                  (46170 byte)
Stor översiktsbild

 


sl712.jpg (48896 byte)
Stora landet med den låga, rosa flocknävan till vänster i bild. Den är så tacksam, men kan ta över och kväva andra. Dagliljan, akleja, praktveronika, alunrot, spansk näva och stjärnflocka blommar också nu. Grannens hus i bakgrunden. 

sl737.jpg (63709 byte)
Bilden tagen från andra hållet, där man ser att pionen börjat blomma, medan riddarsporren fortfarande är i knopp.

sl739.jpg (74264 byte)
En grästuva som är helt vild. Ganska fantastiskt att den är så stor och fin. Rodgersian trivs jättebra till vänster lite i skuggan av häggmispeln.

sl802.jpg (74386 byte)
Fingerborgsblommorna som kommer år efter år. Det finns de som ratar dem, men här på den torra backen är de så välkomna och jag älskar dem. De bidrar lite till engelsk charm tycker jag. Vid bortre knuten skymtar mina och Oskars land.

sl803.jpg (68822 byte)
Den här riddarsporren tillhör de gamla arterna. Den kommer från mitt föräldrahem som de tog över efter pappas morföräldrar. Jag skulle tro att de har planterat dem också.

sl848.jpg (75216 byte)
Nu har jag varit i Provence tre gånger och aldrig fått se lavendelfälten, men jag är glad att kunna ha några plantor som jag kan stryka över och njuta av doften. 

 

 

sl907.jpg
                      (63117 byte)
Här har floxen börjat blomma.
sl754.jpg
                      (72787 byte)
Den här pionen är min mans skötebarn liksom schersminen i bakgrunden. Pionen fick 53 blommor i år.

 

sl1145.jpg (60254 byte)
Så här vackert väder var det den dagen vi gjorde vinter den 17 sep 2007. Kylen avstängd och vattnet bortkopplat. Mycket vemodigt! Floxen blommar än och  pionen har fått sina höstfärger.

 

Stora landet 2008

Köpt blomma i år: Knautia macedonica Grekisk vädd, mörkröd, 70 cm

Det här landet blev demolerat hösten 2007 av vad jag tror en mullvad. Jag har läst att de inte äter rötter men det hade de gjort på akleja, flox och iris. Jordhögar syntes på flera ställen. Jag har aldrig sett något liknande i landen förut
. Knappast att sorken orsakar såna högar. Tyvärr blev det inte så frodigt någonstans i år och det berodde nog på att jag vattnade för länge med urin förra året. I år blandade jag bara ner kompost och köpt kogödsel på försommaren. Men prästkragarna kom överallt och de var välkomna också.


Prästkragar........

....och prästkragar.....

....men jag är glad att fransgentianan överlever i gruset, fast den gillade inte att jag försökte putta upp den. Den vill ligga ner.
 
I bakgrunden till höger syns stormhatten som blivit så fin efter den hårdhänta behandlingen mot löss. I förgrunden röda flox och iris som blev angripna av vad som jag tror en mullvad. Bilden tagen 24 aug
 
 

Stora landet 2009

I år har jag klarat mitt land från löss och djur i marken. Min man klagar att han får bara 23 pioner i år ungefär som förra året. 2007 var nog ett rekordår.

 


Här har jag dillpionen som kostar ca 500 kr i handeln. Den har jag fått alldeles gratis av min kära kusin Alice. Hon kom med en stor planta förra hösten och vi hjälptes åt med att plantera den.

Min kära eller ärligare hatkära vallmo som faktiskt kom ganska fint i år. Vackrast av alla när den blommar och sedan fulast av dem alla.

Vallmo i solljus

Här står jag på stegen som lutar mot huset och fotar. I förgrunden flocknävan som jag grävde bort i höst.

Praktbetonikan i full blom

Schersminen i blom

 

Tre utgrävningar i stora landet år 2009


Här var det dags att gräva bort flocknävan som blommade allt mindre. En jättehög av dem fick jag slänga bort. Nu hoppas jag att fackelblomster som jag flyttade dit ska hinna blomma nästa år. Fick dem hösten 2008 av Helena, men blommorna hann inte slå ut i år. Flera blommor ska planteras här till våren.

Här tänkte jag utöka min lilla "Provencehörna", och började gräva men stötte på en stor sten framför lavendeln. Här får jag väl fortsätta nästa sommar att gräva ut mer till vänster. Bakom lavendeln tog jag upp grönmyntan och satte ner den igen men nu i en hink. Till höger om stubben växer Kungsmynta.

Här blommade förut vårkrage, daglilja och praktbetonika, men det blev färre blommor för varje år så nu var det dags att ta upp allt. Tre!! skottkärror fulla slängde jag på komposten. Jordnäva, temynta och praktveronika flyttades senare hit. Flera blommor ska planteras till våren.  

 

Stora landet 2010

Köpta blommor i år:

Froststarr ´Frosted curls`
Fältvädd Scabiosa coumbaria ´Nana`
Skuggnepeta Nepata subsessilis
Clematis ´Miss Bateman
 


Vallmonen blev så vackra och många i år och så beundrade av alla. Man undrar varför de blir så olika från år till år. Är det vädret som ska passa, eller blev de fina just i år för att jag grävde så mycket här förra året tro!

 


Backtimjan är underlig. Den växer bara på stenen. Älskar färgen!

Det här landet blommar som mest första halvan av juli.


Här gräver jag för att min Provencehörna ska bli lite större.

 


Praktbetonikan som varit mig trogen i många år grävs upp. I år köpte jag en clematis ´Miss Bateman` som ska planteras här. Vit med stora blommor. Den vissnade ner fort på hösten, så jag undrar om den överlever den här vintern.

Här är ´Miss Bateman`på plats. Senare kom Helena och Seo med armeringsjärn som stöd.

Rosenmynta som jag fick av en granne planterade jag i min lilla Provencehörna. Grönmynta i hink, lavendel och kungsmynta bakom. Satte gräslök här senare. I krukorna har jag timjan och basilika. Härligt att kunna gå ut och plocka fräscha örter till maten.
 

Fackelblomstern i bakgrunden har tagit sig sen de kom mer fram i solen men får ha fötterna i skuggan. I år hann blommorna slå ut.

Hänt i år med stora landet:

Grävt upp mer vid Provencehörnan. Planterat en klematis.
Där vallmon växer har jag satt flera nävor som jag fått av granne. När jag klipper vallmonen efter blomningen blir det så tomt.
Lavendeln frodas efter norrländska mått.
Temyntan som flyttades fram i solen förra sommaren har jag kantat in, för den sprids lätt. Tyvärr fick den mögel på sensommaren. Kanske lite för torrt.

 

Stora landet 2011
Grävning en del av landet och planterat The Fairy

Köpta blommor i år: Rosen The Fairy

 


Min lilla Provencehörna består nu av grönmynta , lavendel, timjan och rosenmynta.

Så glad jag blev när clematisen kom i år. Jag trodde  att den hade dött när den torkade bort så tidigt förra sommaren. Vackra blommor blev det också även om de var bara några stycken. Infälld en närbild på den. Visst är den superfin!

Här har rosenmyntan börjat blomma, som senare blev så läcker

Här är den nog i full blom. Kattmyntan blev så fin i år, Men jag fick klippa ner den ganska snart för den fick massor av små grå löss.

Märkligt hur fingerborgsblommorna kan komma upp mellan stenarna överallt. Här märker jag att Jakobsstegen blev särskilt fin och frodig i år. Den vita är ganska sällsynt så den är jag rädd om. Även vallmonen
blommade bra.

Förändringarna blir väl inte så stora från år till år, men nog ser jag att stjärnflockan har blivit stor här. Jag fick ta bort en hel del i höst som jag gav till en granne.

Nu blommar schersminen. Oh, så härligt fingerborgsblommorna reser sig i Tallandet i bakgrunden.

Färgkänsliga personer mår väl bara illa av den här bilden, men som sagt jag är glad att det växer. Temyntan till höger fick så härliga blommor, men tyvärr tynade bladen bort och blev gråa och fula av mjöldagg. Vad gör jag för fel? Jag har fått den av Helena och hennes är så frodiga och fina.

Här nere till vänster grävde jag upp i sommar. Jag flyttade kattmyntan längre till vänster. Ett önskemål var att sätta en Fairyros här som blommar hela sommaren. När jag bara tog ett spadtag ner small det till i en sten..... 

....det var första stenen....... och sen dök det upp 2 stora till och massor av mindre stenar...konstigt att någonting har kunnat växa här....ser att jag fick ju hjälp av guben också...

Nu kunde jag köpa The Fairy och plantera i landet. Den blir ett fint blickfång på hösten, när man sitter på altanen.  Köper en till och sätter till vänster om den här överlever vintern. Jonson Blue eller var det Jolly Bee har jag flyttat från Tallandet och placerat bakom till höger så att den få välla över stenen. Den blir nog bäst så tror jag.

 


Grekiska vädden Knautia macedonica blommar så fint tillsammans med stjärnflockan. Ibland blir planteringen så lyckad utan medvetet val. 

I det här landet har jag gjort så många omplanteringar så nu är det svårt att hålla reda på namnen på alla nävorna. Jonson Blue, Jolly Bee och Roxanne är ju så lika varandra. Jonson Blue och Roxanne ska ju vara samma näva också har jag läst någonstans.

Fackelblomster hann bara blomma med en stjälk i år. Den måste nog flyttas nästa år.

 

Stora landet 2012
Grävning och omflyttning av blommor


23 juni. Här blommar Kungsnejlikrot, alunrot, stjärnflocka, prästkrage, kattmynta, daglilja, vallmo, liten nejlika och flocknäva. Visst har jag fått med alla färger som finns.....men här får man inte vara kräsen. Fackelblomster grävde Helena upp och tog hem till sig. Här trivdes de inte.
 

1 juli. I år fick rodgersian en blomma. Hurra!!!
Floxen bakom gräset har jag flyttat och växer nu tillsammans med vallmon
, så nästa år ska jag flytta hit stormhatten men vad ska stå där stormhatten är? Problem inför nästa år. Vill nog ha en vipphortensia där.

5 juli. Vildvuxet! Ja, jag hann inte med att hålla snyggt i år. Det växte ju och regnade och växte och regnade och man har ju bara två armar. Kan ju vara charmigt på bild också!

7 juli. Vit Jakobs stege sägs vara lite ovanlig och då blir man glad när den är så här blomvillig.

7 juli. Här poppade upp en vit akleja igen. Det är det här som är så spännande med trädgård. Med flaskan har jag såpsprayat stormhatten som fått svarta bladlöss igen. Inte kul! Temyntan var frisk i år men inte riktigt frodig så den ska jag flytta nästa år.

7 Juli. Fingerborgarna är på gång. Lite ohyfsat att placera sig framför lavendeln!

7 juli. Kaprifolen ´Miss Bateman är vid liv och fick en lång bladstängel och några kortare, men inga blommor. Ja, hur ska jag rädda den. Lade på grus förra hösten enligt anvisningar. I år gödslade jag den med kogödsel mitt i sommaren. Hoppas att den kommer bättre nästa år, annars får jag köpa en lite robustare. Framför pionen har jag nu planterat akleja och bakom daggkåpa.

7 juli. Rosenmyntan börjar blomma. I år såg vi en harunge endast två gånger men hann äta upp den grekiska vädden. Visserligen kom den lite lågt på höstkanten, men jag saknade den verkligen när den nästlade sig in med stjärnflockan.

16 juli Här har jag satt en jungfrunäva och hoppas att den ska bli stor och välla ut över stenarna, men då gäller det att fjäska med gödsel och kompost i hinken.

31 juli. Är så stolt över mina lavendelplantor.

En näva som flyttades från trapplandet där den höll på att kvävas av flocknävan. Här kom den till sin rätt framför pionen. Fältvädden som jag köpte 2010 har jag nu flyttat till vänster.

Jag trodde The Fairy inte skulle komma i år men den började grönska så småningom. Den här bilden tog jag 30 augusti och då hade den kommit med flera blommor.

 

Stora landet sommaren 2013
Grävning och flyttning av blommor.

 


I år måste jag dela på iris och stjärnflocka. Den röda grekvädden som växer intill mådde inte bra. Jakobs stege blommade fint. Har tagit bort tre gamla och satte tre nya. De hade poppat upp alldeles i kanten av svarta kompostlådan och var så frodiga och stora.
 

Kattmyntan tog verkligen fart i sommar, likaså den blå nävan, Jolly Bee eller Jonson Blue. Kattmyntan klippte jag ner så att den blommade om.

Dagliljorna kan jag inte nog prisa. När de blommar då är det verkligen högsommar tycker jag. Klematisen ´Miss Bateman`kom upp lite försiktigt i år, men sen under sommaren så blev alla bladen bruna och torkade så småningom bort.. Mycket underligt! Har läst något om vissnesjuka som den kan ha drabbats av.

I år plockade jag massor av oregano och åt till det mesta. Härligt! Tog bort en lavendel och flyttade dit en Jakobs stege som var inträngd mot en sten. Några floxplantor och stjärnflocka fick också plats där.
 

Backtimjan sprider sig. Rodgersian blommade med flera stjälkar i år. Jungfrunävan i hinken satte jag vid stora stenen och i hinken fick en mer robust näva plats.

Här sett från andra hållet. I år flyttade jag massor av blommor. Grävde upp stormhatten där trädens rötter från grannen frodades. Flyttade dem till platsen där floxen hade växt förut. Flyttade orange liljor till granlandet. 

Man ser särskilt bra på bilderna när blommor behöver bytas ut. Den här lavendeln är det nog dags för nästa år. Floxen som jag tog upp där stormhatten är nu, för också en tynande tillvaro bakom lavendeln. Spännande att se om de artar sig nästa år. Temyntan längst bak fick ingen mögel i år.

 


Vallmon blev så frodig i år igen

Stormhatten flyttade jag härifrån i år. De förde en tynande tillvaro eftersom trädrötter letat sig hit från grannen. Vet ej vad som är lämpligt här.

Här flyttade jag upp floxen till andra sidan stenen. Nedanför satte jag två alunrot och den vita nävan från fönsterlandet. Kungsnejlikroten flyttade jag upp ett steg.

Hit flyttade jag en del flox och stjärnflocka. Tog bort en gammal lavendel och flyttade lite på en Jakobs stege.



 
Jag undrar när den sommaren ska komma när man får sitta i lugn och ro, eller ha stora fester med egen lagad mat som de alltid visar i tidningarna. I vår stuga är det alltid en massa jobb som man ska hinna med varje sommar tycks det.

Förra året hackade jag blåbärsris, lingonris, grästuvor och klippte bort mer än halva stenpartiet. I år flyttade och delade jag massor av blommor. Röjde efter två stora granar som fälldes och bökade med alla stenar där. Tog reda på massor av kompost som legat i flera år på marken. Blandade det med gödsel och fick många kärror som kördes ut i landen. Nu är det bara en liten hög kvar till nästa år, men då är det dags att ta sig an två svarta kompostlådor också.


Stora landet 2014

 Kattmyntan blev så stor och frodig i år, så den skymde mina lavendel. 
En flyttades och en gammal och risig lavendel slängdes.

 


Jakobs stegen från komposten blommade enormt i år, likaså fingerborgarna. Stjärnflockan på nedåtgående. Får nog ta upp den och byta jorden under.

Har aldrig sett gräset komma med så många vippor som i år. Man undrar varför. Förra året var de så få. Inga blommor på rodgersian i år.

Jakobs stegen

Kattmyntan blev enorm i år och blommade så länge, kanske för att de klarade sig från de små grå lössen.

Stormhatten längst fram kämpade jag för hela sommaren. Svarta löss i massor som dränktes i såpavatten. 

Rosen som jag satte ner från hinken blev så här vacker i år. Så glad man blir!

The Fairyrosen frodas också.

Måste ju lägga in en bild på ´Patricia`. Den här tänkte jag skulle välla över storstenen så småningom.
När jag läser texten från tidigare år, så verkar jag så ambitiös för kommande sommar. Men det är ju mycket som inte blivit gjort ännu. Lavendeln är gammal och inte blomvillig längre, och där klematisen sattes har flocknävan tagit vid. Tanken var ju att det skull sättas en annan klematis där, men i sommar var jag inte till någon blomstergård och handlade.
 

Stora landet 2015

Omplantering av pion och uppgrävning av mitt Provenceland.
Fem risiga lavendel slängde jag i år.

 


Stormhatten fick massor av svarta löss även i år. Snart ger jag nog upp med dem. Irisen blev desto vackrare.

Pionen fick bara 14 blommor i år och den planterade jag om. En stor sten fanns under som fick vara. Ger mig inte på stora stenar längre så jag flyttade pionen mer till vänster.

Nävorna tycks trivas om de får utrymme. Slängde tre lavendelplantor mellan nävorna i år. Grävde upp mellan och bakom nävorna och bytte ut jorden.

Kantnepetan blev frodig till slut. Allt blev nog minst fjorton dagar senare i år.

Grävning och utbyte av jord för pionen.

Myntan har krupit ur hinken och måste tas upp och flyttas fram.  Plats för timjan och lavendel som ska planteras nästa år..

 

 


The Fairyrosen fick massor av gröna löss, men jag var ihärdig och borstade bort dem med en mjuk tandborste ca en vecka, och så här fin blev den till slut. Rosa floxen blev frodig också.
   
 

Stora landet 2016

 


Planerade förra året att sätta lavendel och timjan här. Men nu köpte jag 5 plantor där jag fick den 5:e gratis. Impulsköp! Det var fransk dragon, salvia, citronmeliss, gräslök och persilja.

Förra året fick dagliljorna så många blommor och i år blev det mindre än vanligt.

Prästkragarna kom desto fler.

Här ser man att stengången nästan har vuxit igen av mossa.

Lilja, stjärnflocka, prästkrage, Jakobs stege, iris och daglilja.

En fjärilslavendel som jag köpte för flera år sedan. Jag satte ner den i landet på hösten och hade väl inte något hopp om att den skulle övervintra. Men den grönskade året därpå och några år stod den i samma storlek. I år växte den och blommade. Den skryter jag om för den ska väl egentligen inte övervintra i Hälsingland! Man vill buga och tacka!!

Måste ju infoga den här bilden också, så att jag kommer ihåg vilket år jag tog upp all mossa från stengången och lade på nytt grus. En mossa som verkligen gick på djupet också. Jobbigt värre var det med värkande knogar som följd.
 

Här fick jag hjälp av Helena med den andra gången. Jag hade varit och rensat där också men tröttnat och hon är så noga så hon fick ta över och sedan lägga dit gruset. Tack för det!
I år frösatte vi persilja och dill som Knut hade köpt. Vi har inte satt något ätbart på mer än tjugo år så var skulle vi fixa ett land. Jo han fick ta över där jag hade grävt upp för nya lavendelplantor. Överraskande nog kunde vi äta både av dillen och persiljan. Jag trodde inte att det skulle komma upp något i dålig kompostjord. Jag älskar att gå ut och klippa färska kryddor till maten!
 


Stora landet 2017
 

 

Helena gräver där jag tog upp en stor platt sten som låg under ett jordlager. Förlyfte mig och fick ont i ryggen, Tur att jag får hjälp med att gräva vidare. Vi tog upp massor av vallmorötter. Sen satte jag den delade kaukasiska nävan som jag tog från granlandet. Hoppas att den blir fin nästa år. Sköldpaddsörten flyttade Helena från fönsterlandet där den höll på att tyna bort bredvid vitlysingen som har brett ut sig.

Helena tog en kransveronika från sitt trädgård och satte här efter att jag tagit bort dagliljan. Massor med gödslad kompost ska väl få den att trivas. Fingerborgsblommorna, rosorna och flera andra blommor blev
så frodiga i år trots kylan. Bara rosorna fick löss i år men de borstade jag bort med en liten tandborste.
     

 

Tillbaka till Min stuga och min täppa



Tillbaka till Sonjas första sida