glasbla.gif (13509 bytes)

Glashantverk

Glashyttan i Biot

Rustikt lantliga med vackra glasbubblor är de handblåsta glasen från glasbruket i den franska byn Biot.1956 grundade Eloi Monod en glashytta i Biot i Alpes-Maritimes. Han vill återvända till glaskonstens ursprung. Med bistånd av en gammal glasmästare och en ung glasblåsare utforskade han glömda hemligheter och gjorde nya uppfinningar. Det innebar bl a att använda "paté de verre", en speciell massa av pulvriserat glas som ger halvgenomskinligt glas med skrovlig yta. Tekniken kommer från Egypten och förbättrades i Frankrike på 1880-talet.

Det som gör Biot-glasen så speciella beror på den gammeldags tekniken som härstammar från 1700-talet att låta pyttesmå luftbubblor flyta med i glasmassan vid blåsningen. Det är det man annars vill undvika inom glaskonsten. Men icke här i Biot, där luftbubblorna har blivit en signatur.

Glasen har enkla former och är lite klumpigt tjocka, men just det utseendet har gjort dem populära över hela världen. Många kopierer dem, men orginalen och kopiorna märks på tyngden, Biot-glasen är mycket tyngre. Man tillverkar även karaffer, glas och ljusstakar.

Cristallerie de Papes i Fontaine de Vaucluse

Byn som är berömd för sin vattenkälla; ett fantastiskt naturfenomen där vattnet sprutar upp ur ett hål i klippan.

I den här lilla byn startade Francois Hédon sitt eget glasbruk, med god hjälp av tidigare elever från en skola där han undervisade glasblåsare.

Hela produktionen sker för hand. Här är specialiteten krackeleringsteknik, där det varma föremålet doppas i vatten som hämtas i stora ämbar direkt från floden utanför.

Här tillverkas glas, karaffer och vaser i kristall i härliga färger.

Företaget har erhållit flera priser och rönt stor uppmärksamhet.

 

Tillbaka till Sonjas Provencelänkar