Trapplandet som nu infogas med björkland och fönsterland
2007-2017

I kommunikationen med min make måste jag ha namn på alla landen för bekvämlighetens skull.

Trapplandet sommaren 2007

Att sitta på trappan med en kopp kaffe en tidig morgon när solen går upp är en av höjdpunkterna i stugan. Nu kan man se rävungarna leka på åkern eller haren som är lyckligt ovetande om att jag är i närheten när han skuttar framför stugan. Fåglarna, som trivs här på backen i holkarna och andra bon intill, hälsar man godmorgon. Rödhakeungarna som var så märkliga i sommar när de flög intill fötterna för att hitta ätbart när jag grävde. Förr om somrarna har man mest bara sett en skymt av dem i storgranarna. Koltrasten som älskar häggmispelns bär kommer år efter år. Talgoxarna och blåmesen som alltid fajtas om holkarna.   

Här hoppas jag nu äntligen att det ska bli mer grönska i mitt lilla land framför trappan. Två björkar ska vi ta ner i närheten. De har blivit för stora och suger ur backen på all näring och vatten. Jag kanske gråter en skvätt, men kommer nog att glädjas med frodigare växter i framtiden. Jag hoppas den tjugoåriga kaprifolen vill växa och bli frodig. Nu har den stått stilla i säkert femton år. Små land runt björkarna finns också i planeringen.

 

 

 

Klicka på bilderna för att se dem större. 

tl390.jpg (79286 byte)
20060620 bild 390
Det enda som kunde trivas här var mossfloxen.

tl824.jpg (60176 byte)
20070719 bild 824
Första spadtagen är gjorda framför trappan fast björkarna ännu inte är nersågade.
 

tl948.jpg (65116 byte)
20070806 bild 948
En stor sten dyker upp. Inte undra på att inget växer.

tl997.jpg (56899 byte) 
20070822 bild 997
Här har vi redan fått upp rejält med sten och grus. Maken fick såga ner en liten björk till hjälpmedel, annars var det spett, spade och storhacka som gällde.

tl1013.jpg (55545 byte)
20070822 bild 1013
Nu har vi fått upp två stenar som får ligga ovanpå andra stenar som var omöjliga att få upp. Två hålor fick jag här för blommor. Tredje stenen till höger ska upp och får tjänstgöra som trampsten.
 

tl1051.jpg (56314 byte)
20070903 bild 1051
Nu är det klart. Härligt att Helena kommer med jord och blommor och planterar åt mig. Musten gick ur mig efter all grävning.

tl1062.jpg (62231 byte)
20070903 bild 1062
Fyra säckar jord som bara räckte till halva landet!
Här fick stormhatt, stjärnflocka, gulltörel, nävan Jonson Blue och daggkåpa plats.

 
tl1165.jpg (60676 byte)
20070924 bild 1165
Helena kom med mer jord senare på hösten. Där planterade jag iris och alunrot men utrymme finns för nya växter till våren.

 

Sommaren 2008
Björkarna togs ner i april och äntligen kanske det blir grön gräsmatta och vackra land framme på gården.
 


De kryssmarkerade björkarna ska sågas ner

Den 5 april tog vi ner de två björkarna. Alla hjälptes sedan åt att såga, bära veden till vedskjulet och riset till komposten. När man tar ned träd känns det lite pirrigt. Kommer man att ångra sig? Men det här kändes helt rätt.

 


Jag höll mig på lite avstånd, men det gick precis som beräknat.
Duktigt gjort!
 

Landet framför trappan år 2008


Landet framför trappan blev så otroligt lyckat och det känns helt rätt att vi tog bort björkarna. I år tillkom daglilja, flocknäva, spansk näva, akleja, förgätmigej, höstgentiana.


Den vackra höstgentianan i slutet av september lyser så vackert i solen och bara i solen. Blomman slår igen i skugga.

Det finns utrymme för fler växter. Nästa år ska jag passa de gröna larverna som skär av blommorna på irisen.

 

Kaprifolen år 2008


Här har vi grävt upp stenar och den arma kaprifolen ska få ny jord, härlig gödsel och låda runtom.

Så här frodig var kaprifolen i september. Och lådan har fått färg. I sommar blev vi klara med rödfärgningen av hela huset.

Hoppas att fingerborgsblommorna, som bara ploppade upp här, blommar nästa sommar. I år satte jag lobelia som regnade sönder.

 

Land runt ena björken år 2008 (Björklandet)


Här var det bara dålig gräsmattejord och en massa stenar förstås. Landet borde ha varit större men vi stötte på  alltför stora stenar.

Kransveronika, nävor, daglilja, alunrot och stenpartiväxter fick plats här.

Ett projekt i framtiden blir att gräva ur gången och lägga nytt grus.

Dagliljan som jag ska byta ut till en vit. Älskar dagliljor och även färgen men mot faluröd vägg blir den fel.


Roslandet år 2008 (Kommer att få heta Fönsterlandet)


Det första jag tänkte på när björkarna togs ner var rosorna som skulle bli glada. Men sen blev jag förskräckt! De invaderar hela gräsmatten. Jobbigt nog redan när man får dra upp skott ända bort i stora landet. 

En hel skottkärra full med rötter...

.........och stenar.......!!!!!!!!!!!!

Efteråt när allt var bränt kändes det lite sorgligt. Nu hoppas jag att någon rot är kvar som jag kan sätta i en hink i jorden. De är ju i alla fall från mammas hem.
 
 

Trappland, fönsterland och björkland år 2009


Bilden på trapplandet från maj med vårkrage, förgätmigej och gulltörel som blommar som vackrast.

Sista juni när den här bilden togs var nog hela landet som vackrast. Synd att den blå kransveronikan blommar bara med en spira på varje stjälk.

Här kröp jag ner bakom irisen och fick med björklandet och stora landet. Schersminen som står i blom väller över gången.

I det s k björklandet (hoppas min man lär sig de olika namnen också) blommade nävan, kransveronikan, och alunroten så fint, men dagliljan ´Summer Wine´ville inte blomma. Den här kransveronikan ´Pink Glow` var helt underbar och blommade så länge med många spiror på varje stjälk.

Bilden tagen när jag sitter på trappan. I krukorna har Oskar räddat några stenpartiväxter som har varit på drift. Grus som jag sopade upp från gården i stan ligger nu i gången. Jo, jag frågade bostadsbolaget först.

Kaprifolen växte och växte i år. Den blev verkligen tacksam för att björken kom bort. Jag hade hoppats på massor av fingerborgar skulle komma i år i lådan, men alla var borttorkade i våras.


Kaprifolen i full blom

Till det s k fönsterlandet köpte jag i år
Rosenincarvillea delavayi ´Snowtop`
Den kom aldrig upp året efter.
Vitlysing.
Rödbladig alunrot Heuchera ´Peach Flambé´.
(Den kom aldrig upp året efter)

Såpnejlikan från mitt föräldrahem sattes ner i en plasthink eftersom den sprider sig med rotskott. Kaukasiska nävan är hitflyttad och ett gräs från skogen tyckte jag passade här. Rosskotten som kom upp i år satte jag i en hink och grävde ner bredvid trapplandet.
 

 

Vita flox och kärleksört till nästa vår står på en önskelista hos min dotter. Vitt fänrikshjärta måste jag nog köpa. Nästa vår tar jag bort stenarna framtill och skär av joniten.

 

 

Trappland, fönsterland och björkland år 2010

Köpte inga blommor till trappland och björkland
Köpta blommor i år till fönsterlandet:

Vitlysing Lysimachia clethroides
Sköldpaddsört Chelone obliqua ´Alba´
Blodnäva Geránium sanguíneum ´Album´
Temynta Monarda ´Schneewittchen´
Kransveronika Veronicastrum virginicum ´Pink Glow´
Regnbågsgräs Anemanthele ´Lessoiana´

 


Kunde inte låta bli hackan i år heller. Här åker stora torra grästuvor bort och fram kommer en fin gåsten i dagen. Intill har jag kopparbaljan som är så bra att ha här när man ska vattna krukorna. Nu har jag bättre koll på ödlorna också som jag tror har bo i tallstubben intill.

Alla blommor blir så frodiga här och snart är det nog dags att dela dem. Stjärnflockan är pigg på att breda ut sig på bekostnad av ljuslila kransveronikan. Jonson Blue blommar inte lika länge som första sommaren och det är synd, men spanska nävan är så tacksam och blommar hela sommaren ända in i september. Förgätmigejen har tynat bort nästan helt. Synd för den var alldeles bedårande.
 

Fönsterland, björkland och trappland från höger till vänster.

 


Björkland och trappland och kaprifolen

Fönsterlandet där den rödbladiga alunroten inte kom upp från förra året, men jag fick en annan av Helena som växer bra. Vitlysing, vit sköldpaddsört, rosa kransveronika, vit temynta, vit näva och gräset köpte jag i år. Längst bak syns såpnejlikan som måste hållas i en hink.

Läser min önskelista från förra året. Ingenting av från den listan har jag köpt så man ska nog inte planera så mycket. Man åker till handelsträdgården och de man ser då köper man. Såg nog ingen fänrikshjärta och de vita floxen har jag lite i stora landet så jag får väl vara nöjd ändå.

Prövade med att skära bort joniten, men jag gav upp och stenarna får nog också ligga kvar.
 


I björklandet blommade inte dagliljan i år heller. Jag undrar vad det är för fel. Kransveronikan som var så vacker förra året blev så misshandlad av humlorna. De hängde där i klasar så de små, små blommorna ramlade av i förtid. I alla fall skyller jag på dem.



Trappland, fönsterland och björkland 2011

 


Trapplandet med Jonson Blue, stjärnflocka, spansk näva, daglilja, iris, alunrot och flocknäva blommande.
Senare blommade kransveronika, stormhatten och höstgentianan.

27 september var höstgentianan och spanska nävan så här vackra.

I fönsterlandet blommar kaukasiska nävan och gammeldagsliljor som jag inte har planterat där. Tänk om alla blommor kunde spatsera dit där de trivs.

Nu blommar den lilla nävan och aklejan längst bak. Aklejan har också kommit självmant.

Vitlysingen, såpnejlikan, kransveronikan och temyntan börjar blomma....

....och här den 27 aug har sköldpaddsörten även behagat att visa upp sig med blommor.

Björklandet. Jag hade gett upp hoppet om att den här dagliljan Hemerocallis ´Summer Wine´skulle blomma igen, men i år kom en stängel som fick massor med knoppar.  Blommade från 4 aug och blommade fortfarande när vi åkte hem till stan den 15 sep. 2008 köpte jag den och har inte blommat varken 2009 eller 2010. Tänkte ju byta ut den mot en vit, men nu får den vara kvar.

Så här ståtlig blev kransveronikan i år. Förra året blev jag ju besviken och skyllde på humlorna, när den inte blev så fin, men i år var det minst lika många som gottade sig åt den. Nävan som jag satte här blommade inte i år och det kom bara lite blad.
 

 

Trappland, fönsterland och björkland år 2012
Daggkåpan i trapplandet blev flyttad till stora landet framför pionen.
Inga nya inköp i år.


Här ser man alla tre landen

Spanska nävan i trapplandet är en av mina favoriter och blommar hela sommaren.

 


En bild som för mig utstrålar lugn och harmoni. 11 juli.

Trapplandet 20 juli när nävan Johnson Blue och Spanska nävan blommade. Även flocknävan och stjärnflockan. Dagliljan har blommat över. Daggkåpan som fört en tynande tillvaro blev flyttad till stora landet i år. Alunroten bakom flocknävan fick för lite sol så den har jag flyttat också..

Fönsterlandet 1 juli. Blodnävan, kaukasiska nävan och liljor blommar. En liten rödbladig alunrot syns också till vänster. År 2010 köpte jag regnbågsgräs men den har försvunnit. Kanske den inte var härdig nog eller blev den undanskuffad kanske.

 

 


Fönsterlandet 8 september. Här tänkte jag bara på att det skulle vara vita lysande blommor mot den röda väggen på hösten. Nu ser jag att alla har långa flikiga blad. Inte så kul. Från vänster vit praktlysing, sköldpaddsört, temynta och bakom kransveronika. Men alla verkar trivas så jag får väl acceptera det så länge.

Här har självsådda aklejan och Jakobs stegen verkligen blivit frodig tillsammans med kaprifolen. Den rosa nejlikan har jag tagit bort i år så att kullerstenarna kom fram.

Flocknävan är så tacksam, men blev ansad på hösten.

 


Vilken överraskning att nävan blommade i år i björklandet. Jag letade namnet på den här nävan, och tror att det är´Sirak´, Smaragdnäva. Antagligen har den blivit hitflyttad från ett annat land.

Dagliljan i björklandet fick fem stänglar i år och massor av knoppar. Tyckte att blomman blev lite blek och tilltufsad. Kanske för lite sol och värme i år.
Vid besök i stugan den 19 oktober var det flera knoppar som inte slagit ut.
Kransveronikan blev fin i år och kan nog inte skylla igen på humlorna om den inte blir fin.
   

Trappland, fönsterland och björkland år 2013

Inga nya inköp i år


Kransveronikan som blev härligt stor i år. Nästa år får jag flytta Jonson Blue, för den vill inte blomma som jag vill.

Gentianan kom med flera blommor än någonsin.

Irisplantan har blivit tom i mitten så nu har jag delat på den och hoppas att den tackar med flera blommor nästa år. Alunroten och den lilla rosa nävan har jag flyttat på förr. De blev inträngda mot stenen.

Här ser man flera land från altantrappan. Aklejorna under kaprifolen blev ännu större i år. Jag märker att detta är min favoritplats att ta kort.

I björklandet blev den rosa kransveronikan väldigt fin i år. Den röda liljan fick många blommor även i år.
Ovan i trapplandet växer och frodas den lila kransveronikan. Den blir så pampig. Trivs gör även gentianan. Däremot fick jag dela på irisen för den gav inte många blommor i år. Den blå nävan måste jag hitta en ny plats till. Den blommade så fint första åren men tynar bort mer och mer.

Den lila mossfloxen i björklandet har jag tagit flera plantor av redan. Den röda liljan överlever och det är jag glad över så den får vara kvar. Hade nog önskat att den var vit. Den rosa nävan har jag flyttat till lådan under kaprifolen.

I fönsterlandet stormtrivs den kaukasiska nävan så den ska jag dela nästa år. Tog bort en vit näva intrasslad i en brun näva som blev inträngd och flyttades till stora landet. Vitlysingen som höll på att kväva sköldpaddsörten har nu fått ge sig för den. Ja, märkliga saker händer. Sköldpaddsörten blev baskad och tänkte, här ska jag ge igen. Men jag tycker det är en härlig blomma som kommer sent på hösten och lyser upp framför väggen. Liljorna fick jag ta bort när vi röjde vid schersmin. En del sattes i stora landet framför stjärnflockan.


Vita nävan som var i framkanten klämdes ner och den flyttade jag till stora landet. De oranga liljorna har jag flyttat till stora landet och granlandet. Kaukasiska nävan blommar nu som bäst. En prästkrage passar ju bra i det "vita" landet.

Vitlysingen blir också lite bortmotad.

I september blommar sköldpaddsörten men den vita temyntan är på nergång. Grästuvan som växte mot väggen tog jag bort. Där blev för torrt även för den.


Trappland, fönsterland och björkland år 2014
 


Irisen blev ganska ynklig efter delningen, men hoppas att den blir finare nästa år. Fingerborgen som blev så ståtlig kunde jag inte ta bort, men spanska nävan tog nog lite stryk, för den blommade inte om när jag klippte ner den. Ambitionen var ju att flytta den blå nävan framför den lila kransveronikan, men problemet var ju ny plats, så den är kvar. 

Den blå Jakobs stegen flyttade jag från kanten av komposten. Stormhatten som stod där slängde jag. Vill inte springa runt och jaga svarta löss i alla land.

Gentianan - så härlig blå färg och den TRIVS!

Dagliljan har vuxit till sig ganska bra så den får nog stå kvar i björklandet

Här hade de placerat sig så vackert i rad.

Den rosa kransveronikan är tacksam och blommar så länge. Älskas av humlorna.

Varken prästkragen eller fingerborgen har planterats här men jag tar ju emot alla blommor och trodde väl att temyntan skulle komma, men den fick ingen chans här. Kunde rädda någon stängel när jag tog bort det vilda. Stenarna lade jag tillrätta senare.

Blev så överraskad när det kom så mycket nytt på schersminen. Kapade halva busken ganska desperat förra sommaren för den hade blivit så stor och dessutom risig efter all snön vintern innan. Tog upp en massa liljelökar också men ändå kom det upp flera stycken......

.....fast jag tycker förstås om den oranga färgen mot den lila-blå nävan
Förra året var det sköldpaddsörten som motade bort vitlysingen. I år gav den igen och tog kommandot. Kransveronikan blev inte så hög i år, men den är så tacksam för den blommar så länge. Mycket längre än den lila kransveronikan i trapplandet.  
 

Trappland, fönsterland och björkland år 2015
Grävde vid trapplandet för kaukasiska nävan och
 stenläggning.

 


Den lavendelfärgade kransveronikan blev fin och kraftig i år igen i trapplandet. Gulltöreln fick kämpa sig upp bakom fingerborgarna och än har jag inte flyttat nävan som blommar dåligt framför kransveronikan. Den här bilden tog jag nog mest för fårens skull.

Jag delade på kaukasiska nävan och fick då en orsak att gräva en ny plats för dem bredvid trapplandet. Fick upp en sten vid ramsen också som tackade med att bli frodigare. Hit flyttade jag också en fröplanta grekvädd. Helena satt också några bondliljor som hon grävde upp framför schersminen.

Förra året höll spanska nävan på att tyna bort men kom frodigare än någonsin i år. Kanske för att jag satte stöd för dagliljan. Gentianan blir bara större för varje år. När jag var där 24 oktober var den lika blå och vacker.

I år grävde jag upp runt trapplandet och lade på grus och stenar och några betongplattor. Den stora stenen till vänster drog Helena och jag från stora landet med hjälp av ett rep och en matta. Nu slipper jag klippa gräs här och så blev det så fint.

Vid fönsterlandet ökar bondliljorna och blev så fina i år. På den här liljan räknade jag elva utslagna blommor och fem knoppar.

Kaukasiska nävan som jag senare delade på, liljorna och daggkåpan blev så lyckade tillsammans. Daggkåpan omgärdade liljan så vackert.

Dags att dela de rosa kransveronikorna i Björklandet och Fönsterlandet  som inte växte så frodigt i år. Vitlysingen börjar ta för sig och sköldpaddsörten fick buga. Dags att dela på dem också. Temyntan kom lite bättre än förra året då fingerborgarna höll på att kväva dem. Tog bort en vit näva och en brunnäva som fröade av sig.

Här har schersminen börjat blomma och jag är så tacksam att de klarade den oproffsiga beskärningen. Verkligen en tålig buske.
 
 

Trappland, fönsterland och björkland år 2016

Stenläggningen runt trapplandet blev verkligen bekväm. Nu behöver jag inte gå runt och rensa ogräs. Fint blev det också. Här grävde jag upp en gammal gräsplanta som började tyna bort och till våren ska jag sätta astilbe där som jag ska få av Helena. Annars har alla landen fått vara ifred i år.

 


I Trapplandet kom irisen fint i år med många knoppar, men en del ville inte slå ut riktigt. Det märkte jag även på riddarsporrarna i stora landet och då undrar man varför.

Nästa år måste jag flytta daggkåpan framför stubben för nu för den en tynande tillvaro i landet intill trapplandet. Alla min liljor hemsöktes av liljebaggen i år. Jag var inte riktigt på alerten att fånga dem.

Flocknävan är en underbar marktäckare som förökar sig tacksamt. Härifrån kan jag ta många plantor och sätta i stora granlandet.

Jag är så tacksam mot kransveronikan som verkligen blir stor och frodig och det kan man ju inte säga om alla blommor på den här torra backen. Spanska nävan blommar hela sommaren och hösten. Nävan blommade fint också fast inte så länge.

Här i Fönsterlandet kämpar alla blommor för sitt liv. Aklejan måste jag nog flytta nästa år, för den tar verkligen plats och den harjag ju inte planterat här. Lilla vita nävan har jag flyttat en gång men någon liten rot var väl kvar och vill vara med på ett hörn. Liljan blev inte så blomrik i år. Får nog ta en daglig tur med att plocka liljebaggar nästa år.

Den här bilden är från september och nu har vitlysingen, sköldpaddsörten och temyntan börjat blomma. Vitlysingen har sökt sig ända in i stengången och sköldpaddsörten är på tillbakagång.

I Trapplandet blev gulltöreln så här fin i år. Här växte den från början med daggkåpa som jag har flyttat. Nu trivs den verkligen. Den här bilden är tagen i början på juni och den växte på sig under sommaren.

Ramsen har blivit lite kraftigare i år i landet intill trapplandet. Kanske för att de har fått gräsklipp i omgångar. Det behåller ju fukten bättre också.

Miniskogen på stenen i bakgrunden växte i år också. Alla träd som växer på tomten finns där. Björk, rönn, gran och tall och det är ju lite märkligt.

 
Här i Björklandet grävde jag upp en del av flocknävan, som sökt sig ut i gräsmattan, och tog upp en sten. Gillar inte alla grässtrån som dyker upp. Dagliljan fick inte en enda blomma i år. Den uppenbaras verkligen olika från år till år. Bakom den har flera plantor av förgätmigej dykt upp som en gång blommade i trapplandet.  


Trappland, fönsterland och björkland år 2017
 


Björklandet fick  vara i fred i år.

Trapplandet är mitt lilla favoritland. I år hände inte mycket här för det mesta blommade fint.
Kransveronikan till vänster blev verkligen ståtlig i år.

 

I år har schersminen och daggkåpan blivit så stora så liljorna har inte fått den plats de vill ha. Jämför jag med år 2015 så är det väldig skillnad.

I fönsterlandet grävde Helena upp sköldpaddsörten och satte i stora landet. Det var i augusti men den blommade sen i september i alla fall. Tålig blomma minsann. Nu får kransveronikan mer plats också. Vitlysingen täcker snart hela gången.

 

 

Tillbaka till Min stuga och min täppa

Tillbaka till Sonjas första sida