Stora Granlandet 2015-2017
Stenröset under de två stora granarna som togs bort hösten 2012 ska få namnet stora granlandet och som Helena kallar sollandet.
Stora stenpartiet som vi anlade på 80-talet får ingå på den här sidan också, för år 2017 började jag gräva bort stenpartiväxterna eftersom björkrötterna har sugit ur hela landet så där hoppas jag på förändringar.
 Egentligen hade jag bestämt från början att jag inte skulle sätta några blommor under granarna, men jag kan ju inte helt motstå ett nytt område. Det ska bli spännande och se hur det utvecklas här, eftersom jag inte har några direkta planer. Det får komma spontant. Flytta undan en sten och se att man kan plantera en blomma där....och fortsätta med nästa sten...osv..

 

.   Klicka på bilderna för att se dem större.

 


Hösten 2012 sågades två stora granar bort. Ett stenröse uppenbarades.

Här syns stubben av den största granen.

Hela sommaren 2013 gick jag med spett och spade och täppte till alla hål och försökte rätta till stenar.

2014 placerade jag ut flera olika blommor. Alla har jag nu tagit bort och bara flocknävan och ormroten är kvar. Det blev för plottrigt men fingerborgarna har kommit och på flera ställen här. Under björken....

 

 

....nedanför stora granen (som fick stå kvar)
.....och vid gången till komposten

Kaprifolen flyttade jag från Tallandet för här får den mer sol

Här grävde Helena och fyllde med jord och satte två plantor av hosta. Hoppas att det inte blir för torrt. Jag planterade lite flocknäva ovanför.
 
 

Stora granlandet 2016

Här har jag tillbringat mesta tiden i år, även om det inte syns. Ett otacksamt jobb att gå med ett armeringsjärn för att täppa till alla tomma hål under stenarna. I år fick jag hjälp med att flytta stora stenar och det gav mig inspiration att plantera lite fler nävor. Funkian som Helena satte förra året fick gula kanter så för den blev det nog för torrt. I stället kom en fin fänrikshjärta som tydligen satt invävd i plantan.

 


Här till vänster har jag hackat bort all växtlighet. Till höger satte jag lite flocknäva förra året. I höst fyllde jag ut luckorna med fler plantor.

Kaprifolen blommade så fint i år. Hoppas att den kommer upp mer på höjden till nästa år.

I sommar fick jag hjälp med att flytta några stenbumlingar.

Vips hade jag en trappa som ger lite struktur bland alla stenar.

Vid stubben funkar det bra med flocknäva som marktäckare.
 
 


Stora granlandet 2017
 

 

 
Helena grävde upp massor av grus för att plantera kaprifolen från tallandet. Platsen är mitt emot dassdörren. Synd att jag inte kan ha den öppen när jag sitter där. Inte sen räven tittade in hos mig har jag velat haft den öppen. Tänk om det hade varit en varg! Nä, nu stänger jag minsann. En liten gång bakom lillbjörken fixade Helena också. Bra om man ska rensa bland flocknävan. Annars hände inte mycket här heller.


 

Hit körde min man över tjugo kärror jord en gång när vi gjorde stenpartiet i början på 80-talet.

Stenpartiet från åkerkanten och från trappen. Ovan i bild ser vi det stora granlandet till höger.
I det gamla stora stenpartiet från begynnelsen har jag lagt ner mitt mesta jobb i år. Stenpartiet blommade sämre och sämre. En radikal förändring måste ske tänkte jag. En ny plan för landet började växa fram. Bort med alla blommor eftersom alla björkrötter måste tas bort. Sen ska det fyllas med bara grus.

 


Körde hårt ett par dagar tills höften sa ifrån. Orken fanns men kroppen sa ifrån. Jag som predikar till alla att man ska variera jobben och ta det lugnt. Det var som bortblåst de här dagarna. Resten av sommaren kunde  jag inte använde höften utan bara hackade med spaden. Det tog tid så jag får fortsätta nästa sommar då jag hoppas att det blir klart. Det skulle bli fint med en lavendeldunge på en del ställen och en hög solcellslampa. Spännande värre!!

Spett, liten spade, stor spade, grep och klippsax var verktygen när jag röjde här. Här var det en gång bara sten på sten på sten.
 


 

Tillbaka till Min stuga och min täppa

Tillbaka till Sonjas första sida