Granlandet 2007 - 2016

 2007

När vi 2004 tog bort en gran vid västra husknuten, fick jag ett ogräsfritt område där jag tyckte det var lämpligt att sätta flocknäva som marktäckare. Nu fick jag gräva bort en massa stenar för att få ner lite jord. Så småningom märkte jag att det var enda stället där jag kunde placera perenna blommor som blev över efter delning från andra land. Riddarsporre, några stänglar av stormhatten, Jakobs stege, en del stenpartiväxter och alunrot fick en fristad här. Astilben vid trappan höll på att tyna bort och den tyckte jag skulle passa här.

Eftersom det nu såg ut att bli ett riktigt land köpte jag ormrot, blodnäva och två daggkåpa och planterade. Ormroten är jag så tacksam för, när den blommar hela sommaren. Daggkåpan är ju robust och vacker med sitt limegröna flor, så den ska jag nog ha flera av på tomten.  

Eftersom ormroten trivs jättebra och blev stor, kunde jag vara generös och ge Oskar flera plantor. Flocknävan som jag var ännu välvilligare att ge bort, ratade han. Han tyckte att den fanns överallt och han ville ha något exklusivare. Nu har även fingerborgsblommorna hittat hit och blivit så stora så den lilla astilben få jag nog flytta igen. En daggkåpa har jag redan flyttat till trapplandet. Blodnävan som jag köpte ska också få en ny plats.   

 

Klicka på bilderna för att se dem större.

 

gl360.jpg (69098 byte)
20050826 bild 360
Läge för blommor! Här är granen borttagen.

gl553.jpg (77294 byte)
20060804 bild553
Sommaren 2006 planterade jag flocknäva, daggkåpa och ormrot.

gl744.jpg (65697 byte)
20070703 bild 744
Flocknävan frodas i år 2007.

 

gl763.jpg (62959 byte) 
20070703 bild744
Skogen bakom huset, där granlandet anas vid knuten.
Lingonriset framför är ju en suverän marktäckare. 



 

Granlandet 2008


Jag tyckte den långa stenen var en bra och naturlig gräns för det här landet och därför grävde jag ända dit i sommar.

Sopa ren stenar är ju också roligt.

Här har jag satt astilbe och stjärnflocka som jag fick av Helena, medan jag fortfarande håller på att gräva i främre partiet.
Till höger i bild ormrot som är så tacksam.

Här i granlandet kom det upp ett helt knippe fingerborgsblommor och man blir så glad och överraskad.
 

Granlandet 2009

Inte mycket har hänt i sommar utom att jag har planterat slide och en planta rodgersia från Oskars land. En rodgersia satte jag här förra året också. Jag har tagit bort Jakobs stege, stormhatt och riddarsporre för de förde en tynande tillvaro här. Ormroten har ökat och jag flyttar ner stenarna varje år och lägger på jord. En helt suverän växt som  blommar hela sommaren och hela hösten. De blommor som nu är kvar, rodgersia, astilbe, stjärnflocka, slide, flocknäva, ormrot, alunrot och daglilja verkar trivas här. Ingen fingerborgsblomma behagade komma upp.

 

                                                                    


 

 

Granlandet 2010

Längst upp till höger planterade jag Rhododendron viscosum ´Weston´s Innocence`med vita vackra blommor.

Jag blev så glad när jag fick se de nya skotten och då förmodar jag att den trivs här.
Den borde ju trivas också för jag grävde en grop där det gick mer än 100 l rhododendronjord.

Bilden tagen 15 september. Ormroten var alldeles brun den här våren, men den kommer troget igen. Efter första övervintringen här var åtminstone en del blad gröna på våren tycker jag mig minnas, men jag kanske minns fel ändå. En blomma som jag uppskattar mycket.
 

 

Granlandet 2011

Grävning under flocknävan

Köpt buske Hydrangea paniculata ´Mustila´Vipphortensia FinE ursprungsland: Finland


Rhododendron som jag köpte förra sommaren överlevde vintern och  t o m blommade. Så glad jag blev fast det blev bara några på en kvist längst ner. Infälld blomma i närbild.

Visserligen blommade flocknävan ganska bra ser jag på bilden, men den var inte så frodig. 

Här har jag tagit bort en massa flocknäva och ormrot. Nu ska det djupgrävas som aldrig blev av innan jag planterade förut. Men så fort man sticker ner spaden så stöter man på stenar som vanligt. Tur att de är lämpliga som gåstenar. Ja, kanske inte de lämpligaste förstås, man ska ha bra balans när man går på dem. 

När den toppiga stenen i förgrunden kom upp blev det en rejäl grop och då köpte jag en till vipphortensia Vipphortensia FinE ´Mustila´  och planterade där. Nävan Jolly Bee flyttade jag från Tallandet. Här mot framkanten kommer den nog bättre till sin rätt.

Den här bilden är från 8 september och då hade jag flyttat hit astilben som gömdes bland rodgersian. Dagliljan och vårkragen flyttade jag också framåt. Axveronikan från Oskars stenparti ska jag måna om här också. En planta fingerborgsblomma och lite flocknäva fick också plats här.

Den 27 september tog jag den här bilden när jag var dit på besök. Jag bestämde mig förra året att nu var det slut med grävandet. Det var för att Tallandet var så jobbigt. I år har jag inte lovat något, för jag planerar att gräva under ormroten nästa år. Så är det att ha trädgård, man glömmer det jobbiga för det roliga. Och det är roligt att gräva, och använda spade, spett och påkar. Fast jag medger att utan guben så skulle jag inte få upp alla stenar jag ville. 
 

Granlandet 2012
Inflyttning av Johnson Blue från stora landet.


7 juli  En Johnson Blue flyttade jag hit från stora landet där den inte kom till sin rätt invirad i vallmobladen. Hoppas att den tillsammans med Jolly Bee kommer att trivas.


7 juli En daggkåpa är inkilad mellan stenarna i förgrunden


12 juli
Rhododendron viscosum ´Weston´s Innocence` blommade så vackert i år. Jag är så tacksam för det.

Här blommar min vipphortensia ´Mustila´. Vill ha flera vipphortensior för de blommar så länge.


Astilben har minsann fört en tynande tillvaro på andra platser men nu har den verkligen hittat hem och trivs. 30 augusti
 


Bilden tagen 20 september i höstskrud

 

Granlandet 2013
Har planterat orange liljor vid stjärnflocka
Fick massor av kompost och gödselblandning


Vårkragen passar så bra till den kopparfärgade rodgersian. Hit har jag flyttat flera orange liljor. Hoppas att de nöjer sig med den sol som är här. Ett måste nästa år är att dela ormroten.

Min Weston´s Innocence blommade fint men jag vill att den ska växa bättre. Vad göra? Den har i alla fall fått mycket kompost i år.

Mina blå nävor här är det inte någon riktig fart på heller. Kan det vara björkrötter som spökar här under? Hela landet har fått massor av kompost blandat med gödsel i år. Att min vipphortensia ´Mostila´ inte får mer än en blomma det är nog rådjurens fel. Alla gamla skott var avklippta.

 

Granlandet 2014
Ormroten har tuktats rejält i år och fått massor med ny jord. Tackade med att komma med fina blommor.
Jag har tre olika nävor i det här landet men bara en tycks trivas.

 


Det här landet är absolut vackrast på hösten. Vipphortensian Mostila blommade fint i år och fick vara ifred för rådjuren.

Nävan till vänster som  har sökt stöd av hortensian blommade bäst.

Rhododendron viscosum ´Weston´s Innocence` har så vackra vita blommor, Synd att de är så kortlivade.

 

Granlandet 2015
I år grävde jag bort ormroten som som verkade må dåligt igen. Fick upp en stor sten och planterade en näva där. Ormroten flyttades till stora granlandet. Jag har ingen tur med buskarna, men de lever i alla fall. Rådjuren tycks uppskatta dem väl mycket.

 


´Weston´s Innocence` blommade inte så fint som förra året, men jag skyller på den kalla våren.

 


Mostilan fick bara två blomklasar. Den blå nävan blev så fin i år och blommade ända in i oktober. Nävan bredvid fick inga blommor alls. Jag förstår mig inte på nävorna, men de får nog inte känna sig hotade av andra blommor.
 

 

Granlandet 2016

I år fick det här landet vara ostört förutom lite ny jord på buskarna. Hade en massa förhoppningar om att alla blommor skulle kunna trivas här, men nu ska även den vita floxen och dagliljan grävas upp, men det får vara till nästa år. Björkrötterna dras naturligtvis till fin jord och vatten, så jag skyller på det när jag inte får det så frodigt som jag vill.

 


Jag är glad att azalean kom i år också.

 


Den främre blå nävan blommade fint i år.

 

 


Granlandet 2017
 

 
 
I det här landet ser det nog ut som förra året. Rodgersian verkar trivas även i ren skogsmark för den kryper längre in i skogen. Jag tackar för det.
 

 

 

Tillbaka till Min stuga och min täppa

Tillbaka till Sonjas första sida