Parfym de Grasse

 

Visst har vi längtat efter sommaren, inte bara för värmens skull utan för att gå och insupa alla dess dofter från blommor, nyslaget gräs, frukter.... Att tidigt en morgon bege sig till skogen och hänge sig åt myrens och tjärnens ... trädens och blommornas dofter, vilken lycka.

Men nu ska jag berätta lite om parfym, som vi får hålla till godo med, när vintern kommer och helst bara öppna på flaskan och undra om det kan vara jasmin eller ros eller......för vi vet att många är allergiska mot parfymer.

Redan de gamla egyptierna njöt av väldoft och bevekade gudarna med doftande rökoffer. Men dofterna var bara avsedda för gudar och faraoner, inte för vanligt folk. Mumiernas lindor tom impregnerades med parfym.

Den första som började med parfymtillverkning var Giovanni-Maria Fariana. Han gjorde den första eau de colognen, l´Eau Admirable, av bergamottolja och apelsinblom 1709. Vid de europeiska hoven älskade man blomdofterna viol, ros och jasmin. Det första parfymhuset, Houbigant, öppnade i Paris 1775. På 1800-talet ökades intresset för att parfymera kläder, näsdukar mm. 1828 öppnade Pierre-Francois-Pascal Guerlain sin första butik mitt i Paris. Kejsarinnan Eugenie blev så förtjust i hans eau de cologne och utnämnde honom till kunglig hovleverantör. Speciellt till henne gjorde han Eau de Cologne Impériale.

Från Grasse i Provence köpte man sina råvaror. I Grasse odlades jasmin, ros, apelsinblom, tuberos, nejlikor och violer. Rosa Centifolia med sin intensiva doft har odlats i Grasse sedan 1650. Från omgivningarna runtom kom ginst, timjan, rosmarin, mimosa, lavendel och geranium. Från Centralmassivet kom narciss och pinje. Nu importerar man även råvaror från hela världen för förädling i Grasse.

Chanel No 5 skapades av en av de största parfymörerna, Ernest Beaux. Det var den parfymen som Marilyn Monroe hade på sig om natten.  Egentligen tillkom Chanel No 5 av ett misstag sägs det, när en av Beaux´s assistenter hade läst en formel fel. Men Mademoiselle Chanel föll för det här misstaget, och många är nog glada för det, för det här är nog världens mest kända parfym. Till Chanel No 5 använder man den dyrbara jasminen från Grasse, framtagen av utvalda odlare.

I Grasse finns det flera muséer där man kan studera parfymens historia. Se min länksida.

 

Tillbaka till Sonjas Provencelänkar