olivtrad.gif (19694 bytes) Olivträdet och dess frukter

olivblom.gif (7870 bytes)
Här är några enkla recept på sallader, där olivolja ingår

Ansjovissallad

Skär tomater i skivor,
lägg ansjovisfiléer mellan.
Blanda fransk senap, olivolja
och vinäger och häll över.

oliv.gif (2753 bytes)


Nizzasallad

Gnid en stort fat med en ituskuren vitlöksklyfta

Lägg tonfisk, tomater hårdkokta ägg, oliver, sardellfiléer, haricots vert, skivad kall kokt potatis
i grupper på fatet.

Slå en vinägrettsås över

oliv.gif (2753 bytes)

Olivträdet sägs vara världens äldsta träd, vid sidan av idegranen, och härstammar från Orienten. I det östra Medelhavsområdet odlades oliver redan för 6000 år sedan. Man tror att det var de grekiska kolonisatörerna, som tog med sig plantan därifrån till hemlandet och till sina kolonier på italiska halvön. Gravmålningar i de egyptiska pyramiderna är dekorerade med olivkvistar, så man vet att olivträdet är känt sedan länge. Vid utgrävningar i Knossopalatset på Kreta har man hittat stora oljekällare med manshöga keramikkrukor, som innehöll förråd av olivolja.

Olivträd kan bli mycket gamla, och vem har inte hört att de gamla träden i Getsemane vid Oljebergets fot, som omtalas i bibeln, fortfarande skulle vara de samma som på den tiden.

Olivträdet passar bra i Medelhavets torra och varma klimat. Det beror på att de vaxliknande bladen är nästintill vattentäta och släpper inte ifrån sig något vatten. Dessutom går trädets långa underjordiska rötter ända ner till grundvattnet.

Det tar många år innan ett olivträd bär frukt. Det är inte ovanligt i medelhavsländerna att ge en olivlund i dopgåva eller som bröllopspresent. En gåva som ska ge trygghet för framtiden.

Olivträden blommar på våren  med små vita klasar som täcker hela trädet. Blommorna påminner om syren eftersom de tillhör syrenfamiljen.

När oliverna skördas i augusti till september ställer plockarna stegar på träden och kliver upp och plockar ner oliverna för hand i en stor ficka  på förklädet på magen. Oliverna läggs sedan på en stor duk i skuggan under trädet.

Smaken på olivoljan beror på sorten, jordmån och klimat. I Toscana i Italien gör man en speciell grön olja med fruktig och örtig smak genom att pressa bladen tillsammans med oliverna.

Jungfruoljan är den olja som kommer från den första pressningen. Vid den andra pressningen ökar man trycket, tillsätter ibland varmt vatten för att få ut alla oljerester och får då en enklare kvalitet än från första pressningen. När de sedan pressas en sista gång får man en restprodukt som används i industrin.

En del oliver skördas gröna och säljs inlagda, ofta fyllda med sardeller eller strimmor av paprikasläktingen pimiento.

På senare år har vi fått lära oss att olivoljan minskar det skadliga kolesterolet, så varför inte byta ut margarinet mot olivoljan och vi kanske kan hindra att få åderförkalkningen i förtid.


Tillbaka till Sonjas Provencelänkar