Den här sidan gör jag för att ni ska bli lite nyfiken på Provence. Har ni väl bestämt er för en visit finns det många bra reseguider.

Jag blev nyfiken på Provence efter alla "hemma hos reportage" i tidningar, där de skrev om lavendelfält, solrosfält, keramiken, de provensalska tygerna, de charmiga gränderna i de gamla städerna, det speciella ljuset som alla konstnärer har dragits till (jag är ju ingen konstnär förstås, så det där mycket speciella ljuset upptäckte jag aldrig).

Provences brokiga historia mycket till följd av dess läge mellan Italien och Spanien är också mycket fascinerande, och är du intresserad av den har du enormt mycket att se i hela området.
Här finns i museerna föremål från forntiden (Musée Archéologique i Nime), kelternas, grekernas och romarnas tid.

I reseguiden står det att man bör ta bilen ner eller hyra på plats. Eftersom jag knappast vill köra bil i min lilla stad, hur skulle det kännas att köra där nere. Ni som tycker som jag kan lugnt åka ner ändå. Du kan ta bussen mellan olika städer, och det är väl ingenting som hindrar att du stannar i en by, och tar bussen tillbaka senare.

Provence enligt det administrativa området idag består av fem départements:
Vaucluse, Bouches-du Rhône, Var, Alpes-de Haute Provence och Hautes-Alpes.
Dessa departement stämmer överens med "det gamla Provence".
I dagligt kallas även delar av Alpes Maritimes och Côte d`Azur för  Provence. I tidningar ser man det ofta, när man har "hemma-hos" reportage.

Här nedan  beskriver jag lite om Vaucluse och Bouches-du-Rhône, där jag har varit:


Département Vaucluse

I hela Vaucluse finns det  många spännande platser att besöka.

Området begränsas i väster av den stora floden Rhône, i söder av Durancefloden.
Flera bergskedjor finns i detta område. I öster ser du Mont Ventoux (en gång kelternas heliga berg) som jag skulle vilja besöka.
I söder har du bergskedjan Luberon. Den skärs i mitten av en klippa och delar av Pétit Luberon i väster från Grand Luberon i öster. När jag åkte från Aix till Apt tog vi vägen genom denna klippa, strax söder ligger Lourmarin och nordost om klippan ligger Apt. En härlig resa, där man fick uppleva Provences skiftande natur.

Avignon (ca 100.000 inv) (påvarnas stad på 1300 talet) är omgärdad av en befästningsmur (upp till 50 m hög) och berömd för sitt enorma påvepalats. Innan jag åkte var min önskan att göra ett besök här och gå ut på Pont St-Bénézet. Jag garanterar man blir inte besviken. Man känner "historiens vingslag".
Är du intresserad av arkeologi finns här museer som visar fynd ända från från kelternas och grekernas tid.
Innan vi åkte därifrån intog vi en skaldjurssallad på Place de l´Horloge, ett stort härligt folkmyllrande torg kantat av träd.

Staden Orange med sina 30 000 inv var ännu större på romartiden. Den romerska teatern här är den bäst bevarade från det forna romarriket. Den används än idag för olika evangemang.
En festival Les chorégies d`Orange har hållits här ända sedan 1869. Vid sidan av teatern har man gjort flera utgrävningar. I staden  finns också en stor romersk port med många intressanta reliefer.  

I staden Apt (ca 10.000 inv) ska jag bo några dagar nästa gång jag besöker Provence. Staden har härjats av otaliga religionskrig, inbördeskrig, främmande härars överfall och invasioner. Jorden är mycket bördig här omkring, och kanske det är därför, som staden har överlevt. Härifrån kan du göra många intressanta turer till olika byar  och städer som:

Roussillon (13 km från Apt) har byggts på ockragul grund. Redan de gamla romarna hämtade pigment här för att färga sina togor. En stig går härifrån till de gamla ockrabrotten. I Aix såg jag flera järnvägsvagnar med denna gula ockra. Hemma får man betala dyrt för några gram i en plastpåse, så gissa om jag stirrade lystet. 

Gordes som är känt för museet som konstnären Victor Vasarely har  inrättat i ett gammalt renässansslott som ligger högt uppe på en klippa. Efter min senaste resa till Provence år 2001 fick jag veta att för tillfället har han ingen utställning där. En av de mest fotograferade byarna i Provence.

10 km söder om Apt ligger byn Buoux där människor bodde i grottorna för 50 000 år sedan. Kapellet vid kyrkogården är från 1200-talet. Härifrån kan man gå till fots till Fort Buoux. Fästningen var en gång den viktigaste i hela Provence. År 1660 lät Ludvig XIV riva den i sin aktion mot den uppstudsiga adeln.

Strax väster om Buoux ligger bergsbyn Bonnieux. På väg från Aix till Apt åkte vi  hit upp. En av attraktionerna i denna konstnärsby är cederlundarna. Den var även vacker på håll med kyrkspiran högst upp omgiven av höga cypresser.

I den underbara lilla staden Lourmarin kan du besöka ett gammalt renässansslott.

Andra turistattraktioner runt Apt är det vackra renässansslottet Ansouis som jag besökte. Ett slott som har ägts av släkten Sabran ända sedan 1160.

7 km väster om Apt ligger ligger den romerska bron Pont-Julien.

Departement Bouches-du Rhône

Durancefloden i norr och Medelhavet i söder inramar ett område, med flera stora städer som Marseille, Aix-en-Provence och Arles. Nordost om Arles höjer sig bergskedjan Les Alpilles. Öster om Aix-en Provence ligger den kända bergsryggen Montagne Sainte-Victoire som jag upplevde som hisnande vacker. Men så var det också Aix-sonen Cezannes älsklingsmotiv.

Många ornitologer vallfärdar till det berömda Camarque. Just söder om Arles bildar floden Rhônes två armar, Grand Rhône i öster och Petit Rhône i väster ett delta, som består av 800 kvadratkm träskmarker, sjöar, sanddyner och badstränder. Här kan man se nästan Europas alla vattenfåglar. Den för området typiska rosa flamingon får sin färg av den speciella födan här.

Intressanta städer i detta område:

Största staden är Marseille med ca 900.000 inv och den tredje största i Frankrike. På min tågresa från Aix-en Provence till Avignon väntade vi här en halvtimme vid tågbyte. 
Fotot tagit strax utanför stationsporten med  Notre-Dame-de-la-Garde på höjden.  

marseille.jpg (5843 bytes)

Aix-en-Provence (ca125 000 inv) är det mycket lustfyllt att berätta om. Jag vill påstå att den berömda gatan Cours Mirabeau dominerar denna charmiga och trivsamma stad. Gatan kantas av fyra rader av höga plataner. Trädens grenar bilder ett vackert mönster till tak. Markant är att restaurangerna finns på ena sidan och de eleganta hotellen på den andra.
Under kung René den godes tid (1400-talet) blomstrade konsten och kulturen i den då självständiga provinsen. Under 1600 och 1700 talen fick Aix en ny stadsplan, och då byggdes flera senrenässansbyggnader. Aix är också känt för sina många brunnar från 1600- och 1700-talet.
Den här staden kan man gott  ägna sig åt några dagar, för att bara flanera i, köpa en dricka och sätta sig på en bänk under dessa vackra plataner, studera folklivet, shoppa lite. Märkligt men bilarna känns aldrig påträngande här, men vill du ha en tyst stund  gå in i kyrka och känn stillheten och ron och se på allt vackert.
Nästa gång ska jag besöka Atelier Cézanne, som ligger strax utanför Aix.   Ateljén har inte förändrats efter hans död, och det tycker jag låter intressant, även om det inte är så många av hans tavlor som hänger där.

I Arles (50.000 inv) som var Galliens (Frankrike, Spanien och Storbrittanien) huvudstad, finns mycket att se som bär spår efter romarna.  Här har du den största romerska amfiteater som bevarats från Gallien och som än idag besöks av   innevånarna vid tjurfäktningar, festivaler och fester med gamla traditioner. Antika teatern i närheten är äldre men mycket mindre. Här arrangerar man betydligt lugnare föreställningar som  visaftnar och teater.
Vad jag tidigare mest har förknippat med Arles var Van Goghs stora produktion när han vistades här åren 1888-1889. Men här finns mycket att se i en stad, som var så betydelsefull under flera århundraden, och jag vill gärna göra ett besök här.

Träd och blommor

Pinjen är en karaktärsväxt för Medelhavsområdet. Den är en tallart som kan bli 25 m hög och har en paraplyformig krona. Jag älskar pinjen och blir blir berörd av den, som om vi har ett särskilt förhållande till varandra. På min resa slog mig tanken - jag är född under en pinje under ett tidigare liv.

Plataner är ett lövfällande träd med handflikiga blad. Har bark som flagnar i tunna flagor, så att stammarna blir brokiga i olika nyanser.
Här kan jag citera ur den smått poetiska boken "Trädgårdsresan" av Lars Krantz och med vackra teckningar av Lars Holmer. Lars Krantz beskriver plataner som beskurits under många år.
Citat: "Träden blir nästan som djur när man under den hudtunna barken kan ana musklernas spel och valkarnas daller. För mig som alltid fascinerats av kartbilders översikter blir ändå studiet av platanernas bark den stora upplevelsen. En naturens målarmästare har på stammarna tecknat och målat dynamiska mönster i knivskarpa linjer." Slut citat.

Det är ett "storstadsträd" som är mycket tåligt i torr och förorenad luft. Den förekommer ofta på gator och vägar över hela Provence. Dubbla rader av plataner kantar den vackra gatan Cours Mirabeau i Aix en Provence.

Provences berömda blommor är solros och lavendel. Lavendeln används främst till parfymer och kosmetika. Hybriden lavendin använd nu mest till tvålar. Läs boken "Blå, Blå Lavendel  i Provence" av Lena och Gösta Linderholm och få en "doft" och färgupplevelse, som gör att du vill åka när den blommor som bäst. Jag kommer ju aldrig att få se de där blommande lavendelfälten, eftersom jag inte kan tänka mig åka när det är högsommarvärme. Åker du hit i juni får du uppleva de stora gula solrosfälten.

 

Tillbaka till Sonjas Provencelänkar