Källa: Bocken 1943

Bataljmålningarna på Drottningholm

Av Boo von Malmborg

För att hugfästa minnet av den svenska arméns bragder under konungarna Karl X Gustaf och Karl XI beslöt änkedrottning Hedvig Eleonora att pryda de bägge gallerierna i sitt slott Drottningholm med målningar av viktigare händelser i de båda konungarnas krig. Bakom beslutet låg dock icke blott en önskan att för samtid och eftervärld hugfästa hennes gemåls och sons stora krigiska bedrifter, utan även en önskan att hennes Drottningholm icke skulle stå främmande konungars residens efter. Den svenska stormaktens ära fordrade att man på Drottningholm utom mycket annat även skulle finna en motsvarighet till de bataljmålningar, som t. ex. A. F. van der Meulen med så stor berömmelse utfört på den franska konungens slott. För att utföra arbetet inkallades 1682 från Nürnberg Johan Filip Lemke, en känd konstnär med en flärdfri realistisk stil, parad med förmåga att fånga alla det dagliga livets växlande situationer.

Lemke hade icke deltagit i den svenska arméns strider, men han kunde genom de teckningar och gravyrer, som den blivande fältmarskalken Erik Dahlbergh, i regel genom personliga erfarenheter, utfört, väl sätta sig in i de händelser han skulle skildra. Ett samarbete mellan målaren och fältherren kom också till stånd vid dessa arbeten – i flera fall ha de även gemensamt signerat målningarna – vilket ökar målningarnas värde som krigshistoriska dokument.

På Hälsinge regementes fanor finnas flera av de stora namnen från den karolinska tidens drabbningar inskrivna. Bland Drottningholmsmålningarna återfinna vi några av dessa. I Karl X Gustavs galleri se vi sålunda bl. a. slaget vid Warschau 1656 och tåget över Lilla Bält med slaget vid Iversnaes 1658 och i Karl XI:s galleri slagen vid Lund 1676 och Landskrona 1677. I den korta beskrivande text, som tillhör varje målning, nämnes också Hälsinge regemente särskilt vid ett par tillfällen. På första bataljen eller huvuddrabbningen vid Lund den 4 december 1676 läses: ”14. Helzingar under ÖffwerstLeutnent Achenberg” samt ”17. Helzingar under Öffwerste Örnklou” och på målningen över slaget vid Landskrona: ”7. En Brigad Helszingar under ÖffwL: Aschenbergh”.

En av dessa målningar synas här i avbildning. Då originalet är mycket stort till formatet kan detta fotografi icke göra det någon rättvisa. Ett riktigt studium av målningarna kan dock blott ske på ort och ställe, och må det tillåtas mig att uttrycka den förhoppningen, att de gamla och unga hälsingar, som besöka det vackra Drottningholm, icke underlåta att närmare taga del av dessa de kanske tidigaste konstärliga framställningarna, där Hälsinge regemente finnes med.

Bild: J. F. Lemke: Slaget vid Lund. Hälsingarna stå till vänster i mittpartiet. (Tavla som finns på Drottningholms slott i Karl XI:s galleri)

Kontrolläst av Sonja och Knut

Stavningen Aschenberg är olika i Bocken