Källa:  Bocken 1970 

Fanjunkare och konstnär 

Av Ingemar Svensson 

Fanjunkaren Fredrik Winblad von Walter var en mångsidig man med en ovanlig rörlighet såväl intellektuellt som fysiskt. I korta drag skall jag här söka ge en bild av en av dessa sidor. Hans verksamhet som konstnär. 

Soldatyrket var inte särskilt betungande. Det bestod mest av de årligen återkommande mötena. Von Walter var därför även målare. En tragisk olycka gjorde emellertid att han därefter mera intresserade sig för konst- och dekorationsmåleri. Tack var ett stipendium och benägen hjälp av regementschefen Reuterskiöld fick von Walter möjlighet att studera vi Tekniska skolan, det som idag är konstfack, i Stockholm. Av avgörande betydelse för honom var att han under Stockholmsåren 1893-94 även fick undervisning hos konstnären och professorn August Malmström, en typisk representant för det nordiska romantiska måleriet. 

Efter sin återkomst till Hälsingland blev von Walter en flitigt anlitad konstnär och vi känner både stafflimålningar och hela interiörer av hans hand i hela Gävleborgs län. Även om hans motivregister var stort så kan man klart urskilja 3 grupper av motiv som i främsta hand intresserat honom. 

Enligt tidens sed valde von Walter ofta fornnordiska motiv. Här spårar man en mycket stark påverkan från Malmström. Ja, i vissa fall ser man hur von Walter plagierat sin lärare. Påpekas bör i det här sammanhanget att von Walter hade ett stort intresse för historia och även samlade äldre arkivhandlingar och muntliga traditioner. Von Walters målningar från vår forntid uppvisar en stor förtrogenhet med dräkter och vapen. 

Von Walter valde med förkärlek romantiska naturskildringar och genrebilder. Även här är August Malmström förebilden. Även om dessa målningar för nutidens människor verkar banala och söta så rymmer von Walters målningar många charmfulla naiva drag och en förkärlek för ett detaljnoggrant återgivande. De äger ibland ett visst dokumentvärde. 

Det var ganska naturligt att soldaten von Walter i sina målningar med förkärlek valde att skildra sin egen yrkeskårs krigiska bedrifter. Utmärkta exempel på denna typ av målningar är några bataljmålningar som sitter på underofficersmässen på Hälsinge regemente. I komposition och färgskala skiljer sig dessa målningar inte nämnvärt från andra bataljmålningar från den tiden. Dramatiken och intensiteten är framträdande drag. 

I sitt måleri har inte von Walter förmått skapa någon självständig profil som konstnär. Hans beroende av förlagor och förebilder har varit alltför stort. 

Bild: Fanjunkare Fredrik von Walter
Bild:
3 målningar
Bild:
1812-13 års kompanifana. Utförd efter 1766 års modell. – Livrustkammaren.
Bild:
Bataljonsfana av 1819 års modell. – Hälsinge regemente.
Bild:
4 målningar