Målning på trä

decou.jpg (81400 bytes) katt.jpg (81944 bytes) moppe5.jpg (27388 byte) byra.jpg (81028 bytes)
Småsaker från loppis
Solrosen påklistrad och överlackad.
Minibyrå köpt på Ikea Minibyrå Lackad byrå inköpt på Ikea för längesedan

 

Att måla är roligt. Att måla är spännande, särskilt när man är en glad amatör som jag. Jag vet aldrig hur resultatet blir. Proffsen vet precis vilken blandning av pigment dom ska ta för att få rätt färgnyans.

Den här sidan tänkte jag göra för att inspirera dig att börja måla och sedan hitta en länk med beskrivningar. Nu är det väldigt dåligt med såna länkar på nätet, så jag ger dig lite tips hur du kan börja. Sen har du det som är spännande kvar: Resultatet.

Jag köper blomkrukor, vaser, korgar, alla sorts träsaker på olika loppmarknader och secondhandaffärer och övar mig på.

Förberedelser: Tänk på att du har bra arbetsställning, bra belysning, ventilation och god plats att röra dig på. Glöm inte bort att sätta på dig oömma kläder. Jag har flera målarskjortor nu, därför att jag glömt att byta. Täck golv eller bord rejält med tidningar eller annat papper och ta fram trasor att ha till hands.

Måla på trä:
Träsaker med färg på bör slipas ren från lös färg och tvättas med målartvätt. Låt torka. Slipa igen om det behövs.

Grundning:   Blanda lite grön umbra i vatten och tillsätt detta till Alcro V-slip vattenbaserad grundfärg. Måla nu hellre tunt flera gånger än att måla för tjockt. Hur många gånger beror ju hur underlaget är för att täcka. Låt torka. Slipa försiktigt med det finaste sandpappret.

Dekor: Nu kan du måla en slinga, lite blad, en blomma eller vad som passar till din sak. Här använder du V-slip tillsatt med olika färgpigment. Låt torka.

Lasera: Dags för lasering med Ljunga lasyrolja, som jag tycker är lättast att arbeta med. Späd ut först med förtunningsmedel. Önskar du en lite gammaldags prägel kan du tillsätta lite grön umbra. Sedan är det bara pensla på. Blir det för tjockt så stryk bort med trasa. På del småsaker på bilden har jag bara pigment i lasyren och effekten blir annorlunda.

Vaxa: Man kan även vaxa möbeln för att få en vackrare yta. Min grå byrå på bild har jag vaxat, men vaxet  drar till sig mycket damm.

När du har tränat på en del småsaker, och vill veta mer finns det  böcker på biblioteket där du kan inhämta massor av tips. Då kanske du även vill pröva de gamla metoderna med linolja eller äggtempera. Fördelen med V-slip är att den inte luktar nämnvärt, behändigare att arbeta med och att den torkar fortare.

Lycka till !!!!

Tillbaka till Sonjas första sida