Tisdag 7 september 2010

Utflykt till Knossos

Tidig morgon idag när bussen hämtar oss vid 7.30 utanför Tropicana för vidare färd till Knossos.

Vem har inte hört talas om Knossos, men jag visste inte något om platsen. En av de mäktigaste civilisationer som funnits upptäcktes år 1878 av greken Minos Kalokairinas och Sir Arthur Evans började utgräva år 1900 och det pågick till 1930.

Knossos tillhör den minoiska kulturen. Redan på 7000-talet f Kr fanns bosättningar här enl. utgrävningar. Ett palats stod här på 3000-talet f Kr. Grunderna som finns idag kommer från perioden mellan 1500-1300 talet f Kr. Forskarna tror att byggnaderna som fanns här förstördes när en jordbävning drabbade Santorini 1450 f Kr. Helt otroligt att här fanns rinnande vatten och vattenklosetter. Här arbetade konstnärer som gjorde de vackra freskerna på väggarna, urnorna, vaserna med så vackra färger och dekor. Jag måste nog få komma tillbaka till Kreta och besöka museet på Heraklium när det står färdigt.
 

Du kan klicka på alla bilder om du vill se dem större

Vår enormt pålästa och engagerade guide Daniel som berättade så otroligt mycket intressanta
saker om den minoiska civilisationen. 

 

 

 

 

 Drottningens rum

 

 Slutbilden från Knossos med teatern i bakgrunden. Det var väldigt varmt idag, men med hatten på och mycket vatten mådde jag bra ändå. Jag blir helt fascinerad av att besöka gamla platser så det var en helt underbar upplevelse att gå runt och begrunda hur de levde här för flera tusen år sedan.
 Till vänster syns min souvenir från Knossos i sällskap med damerna från Kina och en vas köpt i Pompeji
 

Vi gjorde ett stopp i Heraklion där vi intog vår lunch. Här i närheten stannade bussen så vi kunde ta bilder på den venetianska hamnen.
 

Herakliums museum genomgår en stor reparation och här i ett rum på baksidan av museet var det en tillfällig utställning av gamla föremål från den minoiska tiden. Synd att man inte fick fotografera, föremålen var otroligt vackra med underbara mönster och färger. För mig som pensionär kostade det bara 2E annars 4E.
 Det största torget jag såg i Heraklium och ett vackert sådant. Ett stopp vid en rastsnackbar på hemvägen. Hemma kl 18 ca.

Nästa dag

Föregående dag                Tillbaka till Sonjas första sida