Provence var bebott redan för 1 miljon år sedan. Det visar ristningar och rester av målningar. Uthuggningarna i Grotte de l`Observatoire i Monaco och den smyckade Grotte Cosquer nära Marseille är bland de äldsta i sitt slag i världen. Här har nomadfolk vandrat i århundraden. Vid järn- och bronsåldern anlände ligurerna från öst och kelterna från väst. De byggde de första stenhyddorna som kallades bories. Fenicier och greker kom ca 600 f.Kr. och grundade Marseille. De grundade även andra kolonier längs kusten. Då började handeln med oliver och vin, som grekerna införde. Marseille blev en stor handelsstad.

125 f.Kr. erövrade romarna landet och bildade där sin första provins (härav kommer namnet Provence) bortom alperna. Arles blev 400 e.Kr. den viktigaste staden och en betydande handelshamn. Jordbruk, handel och kultur blomstrade.

Efter det romerska rikets sönderfall år 476 e.Kr. invaderades området av germanska stammar (öst- och västgoter) och blev en del av det frankiska riket (år 536) där Karl den store styrde en tid.

På 800-talet kom de första saracenska invasionerna och de tog väldet över kusten. På slutet av 900-talet trängdes de tillbaka.
Provence var under 1100-talet fortfarande en del av det Heliga Romerska imperiet, och många kyrkor och kloster byggdes.

Makten över regionen var uppdelade på feodalherrar, som försvarade sina förläningar mot inkräktare. Många städer befästes och byggdes på kullar vid den här tiden, som präglades av konflikter.

Provence var också ett centrum för kristna korsfarare.

År 1309 flydde den franskfödde påven Clemens V till Avignon. Han var trött på striderna i Rom. År 1348 köpte Clemens VI staden Avignon och grundade det stora påvepalatset. År 1377 då Gregorius XI flyttade till Rom valde de franska kardinalerna en motpåve. Striden pågick till 1403.

Aix styrdes av Renè av Anjou (1434). En period som präglades av fred och blomstring av handel och kultur. År 1486 ingick Provence en union med Frankrike, men hade ett parlament i Aix med ett visst självstyre.

1500-talet kännetecknas av de stora religionskrigen. En brutal konflikt mellan de katolska påvebesittningarna och de protestantiska områdena. Även pest härjade i dessa trakter och gjorde att lidandena blev stora för människor.

Välståndet kom åter på 1700-talet då handel och sjöfart blomstrade. När vi går omkring i Aix och Marseille, kan vi skåda många stora palats från den tiden.

Men innan århundradet hade slutat blev det uppror i Provence. De ekonomiska och sociala problemen var stora, och människor var missnöjda. I Paris stormades bastiljen, vilket blev inledningen till den franska revolutionen 1789.
År 1790 delade nationalförsamlingen in Provence i tre dèpartements:
Bouches-du-Rhône, Var och Basses Alpes. Ett år senare återlämnades den påvliga marken (Comtat Venaissin). Det området slogs samman med en del andra områden för att bilda Vaucluse.

Dagens Provence präglas naturligtvis av historien. Invånarna håller fast vid gamla traditioner och hedniska seder och bruk går hand i hand med kristna.

 

Tillbaka till Sonjas Provencelänkar