Mitt galleri

 

 

En av mina hobbies är målning. Efter att ha deltagit i hobbycirklar har jag målat på  olika underlag

En av mina favoriter är Lena Linderholm. Hon målar underbara tavlor och så tycker hon om Provence, som jag också gör. Den sista akvarellen här nedan har jag inspirerats av henne. Även de andra, men där har jag egna motiv.

Lapptäcken  började jag göra 1982, när jag var arbetslös. Där kommer också glädjen, att få leka med färger fram. Mitt största nöje är att gå på loppis. Därifrån har jag samlat på mig massor med tyger. En del gardiner kan jag använda och en del syr jag kuddar, handdukar, dukar, små tygpåsar av.

Decoupage började jag med vintern 2010-2011. Loppissaker använder jag då också. Brickor, plåtfat, små hyllor, glasskålar. Papperslådor kan man också använda.

En del av bilderna kan du klicka på om du vill se dem större.


Akvareller

shamnNY.gif (111994 bytes)

stuga.gif (74342 byte)

leliNY.gif (59367 bytes)

Porslinsmålning

tallrik1.gif (50338 byte)

tallrik2.gif (53359 byte)

tallrik4.gif (52040 byte)

tallrik5.gif (35464 byte)

Tygmålning

Kudde.jpg (14827 bytes)

draperi2.jpg (68760 bytes)

tablett.jpg (53568 bytes)

 

Lapptäckessömnad

En del stora och en del bara små mystäcken. Bra att ha i soffan utifall man vill ha något varmt på ryggen, när man tar sig en tupplur.  

sang.jpg (34212 byte)

stortlapp.jpg (57007 bytes)

lappt3.jpg (39788 byte)

lappt4.jpg (69694 byte) lappt5.jpg (74095 byte)
Tillverkat dec 2008

Tillverkat dec 2008
 

 

Vintern 2008-2009

sydde jag flera kuddar
 

Bilderna ej klickbara

 
 Här har jag använt ett blommigt loppistyg som bård
på en hemvävd handduk dekorerad med spetsar.
Den andra har fått en spets runtom och på den tredje kudden
sydde jag på en linneduk från loppis .

 Rosa tyg med spetsdukar köpta på loppis


Från vänster kudde med blommigt loppistyg för 5 kr. Duk med rosa underlag på handvävd handduk och spets från ett gammalt överkast. Blommigt loppistyg på grönt tyg.  Den längst till höger har jag sytt en spetsduk på en handvävd handduk.

 

 

 
 

Vintern 2009 - 2010

fick jag fullkomligt pippi på att sy påsar. 
Jag blev så inspirerad när jag tittade på bloggar. Men jag började med att sy överdrag till 2 st 40-tals fåtöljer som jag köpte på loppis för 200 kr. Blev så glad när jag kunde utnyttja ett gammalt överkast inköpt på Ikea för flera år sedan. Eftersom det var tungt att hantera blev det bara liggande i ett skåp.

  

Blusen köpt i Spanien i början på 90-talet hade hål på ärmarna innan jag tyckte det var dags att slänga den. Men synd om det fina mönstret tänkte jag.
Ja, då fick det bli en tvättpåse av den.

 

 
 Två läckra hårnålspåsar eller vad man vill ha i dem, sydda av axelvaddar. Absolut min egen idè.Gissa om jag blev förtvivlad när jag upptäckte vid en provtvätt att pennan som jag målade med inte var tvättäkta..

......fick köpa en ny svart och fylla i med den.........En dekoration på ett förhänge ska också målas över men än har jag inte hittat någon mörkgrå penna.

Påsar av ett örngott och ett tygprov från loppis

Tyg från ett fåtöljöverdrag hittat på loppis och spets från vårt första överkast inköpt på Ikea.
En påse har fått min väninnas initialer och fick bli en födelsedagspresent. De andra väntar på lämplig ägare.
Rättare sagt de väntar på att jag ska måla dem.

Den här är sydd av loppistyger och loppisspets och blev en liten present till Helena.

Vintern 2010 - 2011

 

Decpupage

Decoupage med en servett på en låda som jag köpte för många år sedan på Ikea.
Tog försiktigt bort två lager papper på servetten och duttade klistret Royal Coat på asken. Lade försiktigt ut mönstret så att inga bubblor uppstår. Jättesvårt när papperet är så tunt. När det har torkat strök jag en andra gång över hela asken. Desto fler lager ju hållbarare förstås.

Här plockade jag fram ur gömmorna en restaurangbricka som var i en låda inropad på auktion för länge sedan. Kostade inte på flera än två servetter så jag skrev lite text också som utfyllnad.

Måla text

Skriv ut på texten på datan och ta en lös blyertspenna och stryk över hela texten på baksidan. Lägg texten på brickan (tejpa fast den) och fyll i texten med en kulspetspenna. Nu har du konturerna som sen ska målas över med färg. Jag använde Déco acrylic, men jag blev inte nöjd så jag slipade över lite med sandpapper.

Tre skokartonger med decoupage. Det var inte så lyckat med den blanka ytan. Jag slipade ner ett lock och då blev resultatet bättre. Det är av misstagen man lär sig. Vattenfärgen blev inte så lyckad heller runt motivet.  

Här målade jag över skynket med svart DEKA-TwinPen för jag hittade ingen mörkgrå färg. Strök fast färgen och tvättade det sedan. Ändrade lite på texten och blev besviken när inte all grå färg gick bort. Kanske den försvinner i nästa tvätt.

Min tidningshylla fick ett skynke (en gardinkappa köpt på loppis) med målning som påminner mig om lavendeln i stugan.

Vintern 2011 - 2012

Massor av decoupage gjorde jag den här vintern
 Första brickan som jag målade och klistrade men blev väl inte så lyckad.
Ville väl testa hur bilderna blev i datorn

En liten trälåda som också kommer från loppis

Kartong och chokladlåda

En kartong dekorerad med blandad kompott

En loppisbricka med bilder från platser där jag har varit. Ser att jag skrivit den stora muren, men kineserna säger den långa muren. Vi säger ju Kinesiska muren.

Loppisbricka till kaffegäster i stugan

En ostbricka som har hängt i stugan i alla år och fick en ny skepnad

En trälåda för 15 kr från loppis fotad när den var nydekorerad. Tyvärr har den blivit för utsatt av för starkt solsken så färgerna bleknade så småningom.

En papperskartongLoppisbricka igen

Brickan till höger blev klistrad med en servett från Indiska

Ett hjärta på kartong blev en födelsedagspresent till Laila

Glasburkar från loppis. De fick lock sedan av små dukar.

Pappkartong

En dåligt målad ostbricka där flickan fick randiga armar.

Här är 2 kartonger, och 2 chokladaskar

Ostbricka igen

Loppishylla som jag köpte för 40 kr. Den är uppsatt i stugan. Jag klippte till en kartongbit och klistrade bilderna på den. Bökigt att få bilderna rätt.

En plåtbricka från loppis där jag även har dekorerat med en spets runt om

Några födelsedagspresenter igen. Jag blir så glad när de uppskattas.

En dekorerad kartong som blev en flyttgåva

Kartong

Glasskål med servett design Lena Linderholm

Loppisbricka med servett och bild

Servett på loppisbricka

Den här ska också bli en gåva

En till loppisbricka

....och en till

Den här loppisbrickan ska bli en gåva

En spegel som vi har haft i fyrtiofem år blev en kväll som ny.
Men inget bra foto med tavlan under.

Tidningslåda från loppis som jag betalade 20 kr för. Kul att testa bilder på.

 

2012-2013

Är lite osäker med datum för nu var det längesen jag uppdaterade den här sidan
Uppdatering 20140130

Gardinomtag som blev 2 små påsar att ha som kameraväska. Födelsedagspresent till Laila som behövde en.
Otroligt lättsydda.

Den här tavlan gjorde Helena och jag  en sommarkväll 2012 när jag var hemma några dagar från stugan. Vi blev väldigt nöjda med den. Hon har den i köket när gardiner, kuddar och prydnadssaker går i samma färg. Ibland är det turkosa färger som gäller. Ombyte förnöjer.

På den höga pappkartongen passade den här bilden bra. Ibland får jag ett väldigt behov att klippa och klistra så den här gjorde jag också när jag var hemma i stan några dagar sommaren 2012

Översta kudden sydd av ett fint tygprov från loppis blev julklapp till Helena Det röda överdraget blev också en julklapp. Dent randiga passade i stugan.

Julklapp till Helena 2012

Klänningen jag fick från Helena blev bl a den här påsen. Trodde jag skulle använda mer klänning i stugan men trivs ju bäst i vida pösiga långbyxor när man mest jobbar med spade och hacka. 

I februari 2013 flyttade vi och då vill man ha lite nytt så det här skynket gjordes en eftermiddag till min skräphylla.

Mitt halsband sen 60-talet har varit i mina gömmor. Trasigt har det varit i många år men nu får det pryda mitt ståltrådshjärta.

Kanske lite misslyckat med spetsen men det fick ändå bli en julklapp till Helena........

...och den här påsen. Använde örngott som min syster gjort i slöjden på 30-talet. Blev så lycklig när jag äntligen fick överföringspapper där det fungerade. Har kastat flera bilder när beskrivningen sa att man skulle ta bort papperet när det var hett. Köpte mer papper på Clas Olsson och i den beskrivningen stod det att man skulle ta bort papperet när det var kallt. Då funkade det. Jisses va glad jag blev.

Fler julklappar. En misslyckad påse där bilden inte blev bra med det gamla papperet. Tyget efter en gardinkappa. Av det blårutiga tyget gjorde jag små handdukar att knyta med spets på ugnsluckan. En liten duk blev en påse för läppstift på byrån. Älskar små dukar som är enkla att sy påsar av.

Två tavlor som jag gjorde efter flytt till vår nya lägenhet februari 2013. Krukan och elefanten är köpta i Spanien. Julkortet ska inte förbli där. Den vitmålade loppislådan är också prydd med decoupagebilder. Fåglarna och skålen från loppis.

 

Uppdatering 2015 november

Tillverkat från februari 2013 - 2015 maj

 

När jag äntligen kunde få bra bilder på tyg så strök jag på flera bilder på tyg.
en kudde med spetsar och en fin dam....

 

.....här med notblad.....

 

 

....och med eiffeltornet.

 

En kudde av provtyg som jag köpt på loppis. Köpte många fina provtyger en gång. Nu ångrar jag mig att jag inte köpte hela bunten som fanns där.

En blus från loppis med fint tyg låg länge i en låda innan jag tog och sprättade sönder den. Sen lades den tillbaka och efter ytterligare en tid bestämde jag att göra en kudde av den. Fram med lite spetsar, knappar, bilder och ett annat guldtyg, en egenhändigt tillverkad ros och ett bakstycke som höll ihop allt. Nu blev det ingen kudde utan en bonad på garderobsgaveln. Jag har nämligen ingen plats för fler "fina kuddar" som ingen får använda bakom ryggen.

Det nedre kuddfodralet hade legat länge innan jag köpte fler billiga kuddar på Jysk.
Läge för att sy en till. De här placerades i stugan. Där har jag en stor säng som kan hysa fler ändå till förtret för nattgäster....hihi

Tygbilder i broderiramar som målats svarta. Passade bra på rad i hallen tyckte jag.

En tråkig byrågavel piffade jag upp med några bilder utskrivna på datorn

Köpte nyligen vackra fjädrar (kanvarabraattha). Hittade sen ett "fågelbo" hemma som jag tyckte skulle matcha till. Fram med ett skokartongslock, en mjölktetra, sax, spets, bilder, lim, pensel. Kul att göra när man är i lektagen.

 

Kul när man hittar små träaskar att klistra bilder på.

 

Ett brevställ från loppis som också piffades upp. Här testade jag en massa stämplar.

Kul att få lägga ut lite bilder igen efter krångel med datorn en tid, så nu har jag sprungit runt här i lägenheten och fotat andra saker som jag också gjort under det sista året.

 

Det här är en pappkartong som dekorerats.....

............med samma bild som på etiketten här.

En burk från loppis fick en fin bild---

......och även den här loppisburken.

Den här läckra balklänningen kunde jag inte motstå att köpa på loppis. Alice bara gapade när hon fick se den på min arm på väg till kassan. Det var värt 495 kr bara för att få se den minen. Och det blev flera som bara gapade. Jag sa att jag tänkte göra kuddar av den (för att liksom ursäkta mig) men alla avrådde utan den borde hängas på väggen, så där hänger den nu precis som jag hade tänkt mig. Nu är jag på jakt efter en söt liten väska till den. Ett halsband från 60-talet tyckte jag passade. Galgen klädde Helena med spets.

Skåpet köpte jag för 300 kr på Alu loppis. Jag tyckte det var ett fynd. Tänkte måla det vitt men avvaktar för jag tyckte det smälte in ganska bra med mitt lilla björkbord som skymtar till vänster. Flera tyger ska stuvas in här, men först ska de sorteras.

Bokhyllan i hobbyrummet är från 60-talet men fungerar alldeles utmärkt för alla mina prylar. Jag tröttnade på ekfärgen så jag laserade det på 80-talet och vips upplevde jag den som ny och är fortfarande nöjd med den.

2016

Två påsar och några bilder att hänga på vinflaskan.
Det fick bli present till Laila i år
.

Köpte en gardinkappa som passade utmärkt att göra 4 påsar av.
En fick bli en gåva till en vän och däri la jag ett tyg
som jag hittat på loppis med violer på. Det är hennes
favoritblomma och då var det kul att ge henne det.

Den här kudden gjorde jag av ett överdrag till en babykorg.
Loppisfynd. Volangen fanns visserligen där men jag
sydde på den för hand likaså dukarna.

Hittade två stadiga band på loppis som passade utmärkt på en kasse.
Vilket mästerverk av mig att fordra den.

 

Hösten 2016 - våren 2017

Klistra på burkar och kartonger kan jag nog inte sluta med

 

 

Till födelsedagspresent gjorde jag en bok till min man.
Bilder från barndomen med skolkort och andra glada minnen.
Helena gjorde en också med bilder även från senare år.

 

Har länge tänkt göra en bok till Oskar med minnen från
första sommaren när han var ensam med oss i stugan och några år framåt.
Den blev jättefin och uppskattad av oss alla.

 

Oskar får väl välja själv vilket bokfodral han vill ha.
De är gjorda av ett tallriksunderlägg, kuddfodral, tygprov och en blus.

 

Påsar av en gardinkappa.
Band och tygros av ett polyestertyg jag hittade i gömmorna

En kudde som tog lite mer tid än vanligt att sy.
Blå rosen har jag själv gjort.


Hösten 2017Den 20 november damp min fotobok om trädgården i Vårmyråker ner i brevlådan.
Spännande värre att få öppna den. Oh, så vacker den blev! Roligt att ha en historik om hur man har jobbat fram trädgården under 37 år. Här har det minsann inte varit någon stress att skapa en trädgård, utan vi har väl uppfattat den mest som en härlig sysselsättning. Den här hösten började jag leta lite material om mamma som kanske så småningom samlas i en bok.

 

 

 

Tillbaka till Sonjas första sida