gordes.jpg (54087 byte)

rouss.jpg (60102 byte)

Gordes                                         Roussillon                           

Lördag 29 sep 2001

Andra utflykten startar idag kl 9 från turistbyrån men vi har den förmånen att bli upplockad vid hotellet. En morsk guide hälsar oss välkommen och presenterar chauffören. Jag tänkte att jag skulle skriva en del av vad hon berättade om, men det fanns inte en chans, för hon pratade hela tiden utan uppehåll. Mycket kunnig var hon dessutom, så hon hade en massa intressanta saker att berätta. Förbi Cadenet och Lourmarin kom vi till den trevliga staden Apt. Lördagarna i Apt är den stora dagen då stans befolkning trängs bland stånden av kryddor, kläder, blommor, mat, smycken, tavlor, tyger, ja allt som tänkas kan. Jag köpte ost, och en stor påse dragon som Oskar älskar till fisk. Fick syn på guiden i vimlet och av henne fick jag en provbit av ett bröd som hon hade köpt. Det var så gott så det måste jag bara ha. Med inbakad oliver passar den utmärkt till getosten. 

vid bussen skulle vi träffas 12.15, men en person kom inte till utsatt tid. Hennes väninna och guiden sprang runt och letade medan vi väntade, men efter en halvtimme åkte vi vidare. Tråkigt när sånt händer. Men det ordnade upp sig senare. Nästa mål är den lilla bergsbyn Roussillon som ligger på en klippa med ockrafärgad grund. Här på en liten restaurang med en härlig utsikt, åt vi en god paj. Passade också på att ta ett foto härifrån där jag såg genom fönstret de djupa mörka terrakotta klipporna. Vädret började nu bli kyligare och regnet duggade. Det här är en underbar plats med klippor i de vackraste färger. Av regnet blev färgerna ännu intensivare från beige till djupaste terrakotta på de 20 m djupa brotten. Jag hade gärna tagit en promenad runt omgivningarna men ont om tid som vanligt. 

Inte långt härifrån ligger det vackra Cistercienserklostret Sénanque, som byggdes på 1000-talet men är övergivet sedan 1969. Det ligger djupt nere i dalen omgiven av lavendelodlingar. Här gjorde vi ett kort uppehåll för att ta en snabbvandring och titta på en massa vackra böcker.

Med paraply i handen stiger vi ur bussen i den vackra bergsbyn Gordes, som är känd som en av de vackraste byarna i Provence. Guiden berättar för oss dess historia medan vi står hukande i regn och blåst och dessutom kyla. Jag tänker varför just idag, och kan inte ens koncentrera mig på vad hon säger. Något positivt är det med molnig himmel för korten blir mycket bättre, (jag är ganska stolt över korten här ovan) men utsikten blir inte den bästa i detta väder. Nu har jag  i alla fall varit i Gordes och vill gärna hit igen och gå runt i denna vackra by. Kanske att jag får se någon kändis också för här bor det vackra och rika folket! Innan bussen tar oss nerför igen, hinner vi med att fika på en av dessa härliga små kaféer.  

Nu upplevde jag inte att det var så långt nerför och det var kanske för att chauffören tog en annan väg hem. Förbi Cavaillon som är en stor handelsstad. Härifrån skickas frukt och grönsaker ut i landet och för export.
På vänster sida har vi Lilla Luberon. Vi ser flera kanaler och i det här området kommer varje kanal från Durancefloden. Varje by vi åker genom har sin charm som är så betagande för mig att jag inte orkar lyssna längre på guiden. Jag bara njuter och insuper allt jag kan se.

Vi är hemma ca 19.30 och nu smakar det bra med ost och bröd från Apt till fiskpuddingen.

Föregående dag Nästa dag
Till Sonjas Provencelänkar